• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η αιτία που μπορεί να «ανατινάξει» την οικονομία στον «αέρα»: Δεν βρίσκουν προμηθευτές για πρώτες ύλες, vid

Η αιτία που μπορεί να «ανατινάξει» την οικονομία στον «αέρα»: Δεν βρίσκουν προμηθευτές για πρώτες ύλες, vid

Προβλήματα εφοδιασμού για 1 στις 2 γερμανικές εταιρίες χτυπά καμπανάκι και για την Ελλάδα που θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα.

Νέους ή επιπλέον προμηθευτές για την παραγωγή των προϊόντων τους αναζητεί το 47% των γερμανικών εταιρειών με διεθνή δράση, καθότι αντιμετωπίζει προβλήματα εφοδιασμού.

Αποτέλεσμα;

Δημιουργείται η ανάγκη ενός διαφοροποιημένου προσανατολισμού για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Το ανωτέρω συμπέρασμα ανακύπτει από έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) με τον τίτλο «Going International 2021», βασικά σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια Webinar με θέμα «Business-Talk: Find business partners», στο οποίο συμμετείχε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο των Ημερών Εξωτερικού Εμπορίου, που διοργάνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας (BMWi), από 19 έως 23 Απριλίου 2021, για πρώτη φορά σε ψηφιακή μορφή.

Σύμφωνα με σχετική σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια του Webinar τονίστηκε ότι οι νέες συνθήκες επιβάλλουν αλλαγές στις δομές των logistics, με τις ανάγκες των παραγωγών προϊόντων με διεθνοποιημένη στρατηγική να είναι πλήρως διαφοροποιημένες σε σχέση με το παρελθόν.

Όπως αναφέρθηκε, για την κάλυψη των αναγκών αυτών ένα απολύτως χρηστικό εργαλείο αποτελεί η e-πλατφόρμα EuroShoring, την οποία δημιούργησε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μετάλλου και Ηλεκτρικών στο Baden-Württemberg (Südwestmetall) της Γερμανίας, με τον οποίο το Επιμελητήριο αναπτύσσει στενή συνεργασία.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των εφοδιαστικών αλυσίδων, από την έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας προέκυψε επίσης ότι, το 68% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι σχεδιάζουν αλλαγές στη στρατηγική τους, ενώ μια από τις βασικότερες τάσεις στην παραγωγή, προβλέπει την επαναφορά δραστηριοτήτων στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό τη μείωση της έκθεσης των παραγωγών σε ασταθείς συνθήκες και, παράλληλα, την αύξηση της αντοχής των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Περιορισμός των αγαθών που παράγονται; Παραγωγή μόνο στα πλαίσια μιας αλληλέγγυας οικονομίας κατά τα πρότυπα της Μεγάλης Επανεκκίνησης για την οποία σας έχει ενημερώσει πρώτο το el.gr εδώ και καιρό;

Η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας, φέρνει στο μυαλό και κάποια άλλη πλατφόρμα, για την οποία σας έχει επίσης ενημερώσει ΕΔΩ το el.gr.

Κατά τις εργασίες των Ημερών Εξωτερικού Εμπορίου του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, εκπροσωπώντας το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, συμμετείχε o Γιώργος Θεοδωράκης, διευθυντής του παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πλατφόρμα Euroshoring και τις εξελίξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης. Την παρουσίαση πλαισίωσε ο κ. Ιωάννης Κιουρτίδης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Μετάλλου και Ηλεκτρικών, δίνοντας έμφαση στο γερμανικό status quo του Συνδέσμου, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη βούληση του φορέα να λειτουργήσει σαν πολλαπλασιαστής της πρωτοβουλίας του Euroshoring.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τo EuroShoring, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο – ψηφιακό εργαλείο, ιδιαίτερα χρήσιμο για τη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα στον εφοδιασμό, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης πολλών βιομηχανιών, κυρίως από την Ασιατική αγορά, και τη μετατόπιση της παραγωγικής διαδικασίας σε γεωγραφικά εγγύτερες χώρες (Nearshoring).

photo unsplash