Γυναίκες της Γροιλανδίας λένε ότι τους τοποθέτησαν σπιράλ χωρίς να το ξέρουν! Στόχος η μείωση του πληθυσμού…

Ομάδα 67 γυναικών ισχυρίζεται ότι τους τοποθετήθηκε σπιράλ μεταξύ των ετών 1966 και 1970 χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή να έχουν γνώση του γεγονότος.


Δεκάδες γυναίκες της Γροιλανδίας που λένε ότι τους τοποθέτησαν το αντισυλληπτικό σπιράλ χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή τη γνώση τους σχεδιάζουν να μηνύσουν το δανικό κράτος.

Η ομάδα των 67 γυναικών, μερικές από τις οποίες ήταν μόλις 12 ετών όταν δήλωσαν ότι τους τοποθετήθηκε σπιράλ από Δανούς γιατρούς σε μια προσπάθεια μείωσης του πληθυσμού της Γροιλανδίας, είναι μεταξύ των 4.500 γυναικών και κοριτσιών που επλήγησαν μεταξύ 1966 και 1970.

Οι γυναίκες ζήτησαν αποζημίωση από την κυβέρνηση ύψους 300.000 κορωνών Δανίας (35.000 λίρες) για αυτό που λένε ότι ήταν μια «παραβίαση» που είχε σημαντικές συνέπειες στη ζωή τους. Εάν η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί, οι γυναίκες σχεδιάζουν να προσφύγουν στο δικαστήριο.

Η Naja Lyberth, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που είπε πριν από έξι χρόνια ότι της είχαν τοποθετήσει σπιράλ κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ιατρικής εξέτασης ως νεαρή έφηβη χωρίς τη συγκατάθεσή της, κατηγόρησε το κράτος για συντονισμένη στείρωση.

«Οι δικηγόροι μας είναι πολύ σίγουροι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και ο νόμος παραβιάστηκαν», είπε η ψυχολόγος και ακτιβίστρια γυναικών. Πρόσθεσε ότι παρόλο που είχε αποκτήσει ένα παιδί, πολλοί άλλοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να συλλάβουν. «Ήταν το ίδιο με το να στειρώνω τα κορίτσια από την αρχή».

Πολλές γυναίκες έμειναν με έντονο πόνο, εσωτερική αιμορραγία και λοιμώξεις στην κοιλιά, ενώ αρκετές χρειάστηκε να αφαιρέσουν τη μήτρα τους ή έχασαν την ικανότητα να τεκνοποιήσουν.

Μια γυναίκα ανακάλυψε μόλις πέρυσι ότι της είχαν τοποθετήσει μια σπείρα, είπε η Lyberth.

Παρά το γεγονός ότι η Lyberth μοιράστηκε δημόσια την ιστορία της, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να προσελκύσει το σκάνδαλο την προσοχή του mainstream στη Δανία . Μόλις κυκλοφόρησε μια σειρά podcast από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Δανίας, το θέμα άρχισε να αποκτά πολιτική έλξη.

Νωρίτερα αυτό το έτος, το κράτος της Δανίας και η κυβέρνηση της Γροιλανδίας Naalakkersuisut ξεκίνησαν μια έρευνα για την υπόθεση του σπιράλ και άλλες πρακτικές πρόληψης εγκυμοσύνης που πραγματοποιήθηκαν στη Γροιλανδία μεταξύ 1960 και 1991, όταν η αυτόνομη επικράτεια ανέκτησε τον έλεγχο του τομέα της υγείας της.

Η Lyberth, η οποία δυσκολεύτηκε να μείνει έγκυος αλλά απέκτησε έναν γιο στα 35, είπε ότι οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να περιμένουν τόσο πολύ για αποζημίωση για τα βάσανα που είχαν αναγκαστεί να υποστούν . Αλλά το να αναλάβω δράση, πρόσθεσε, ήταν μια ανακούφιση.

«Μπορούμε να θέσουμε τα όριά μας τώρα. Μπορούμε να πάρουμε πίσω τους δικούς μας πόρους και να αγωνιστούμε για την ισότητα. Δεν ήμασταν καθόλου ίσοι στη Γροιλανδία όταν μας το έκαναν αυτό. Δεν θα το έκαναν ποτέ αυτό στη Δανία στα κορίτσια της Δανίας».

Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει στα σοβαρά τα αιτήματά τους, πρόσθεσε: «Θα μηνύσουμε την κυβέρνηση στο δικαστήριο».

Η αναγνώριση του πόνου τους από την κυβέρνηση θα ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη θεραπεία.

«Η δουλειά του γιατρού είναι να βεβαιωθεί ότι είμαστε υγιείς. Μας αρρώστησαν, προκαλώντας βλάβη στη μήτρα μας και στην ικανότητά μας να κάνουμε παιδιά», είπε ο Lyberth. «Είναι το πιο ιερό μας εσωτερικό όργανο που υποτίθεται ότι θα δώσει ζωή στην επόμενη γενιά. Δεν είναι καθόλου εντάξει.”

Η υπουργός Υγείας και Εσωτερικών της Δανίας, Sophie Løhde, δήλωσε: «Είναι μια βαθιά τραγική υπόθεση και οι ιστορίες των γυναικών μου έχουν αφήσει βαθιά εντύπωση. Είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνήσουμε διεξοδικά αυτό το θέμα, γι’ αυτό και μια ομάδα ερευνητών διεξάγει επί του παρόντος μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί