ΔΝΤ: Ζητά αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική και… πράσινη ενέργεια – «Η Ανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική “ουλή”»

Η Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική «ουλή» και υψηλό πληθωρισμό μαζί με ασθενή ανάπτυξη, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα."

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η περιοχή αντιμετωπίζει βαθιές οικονομικές ουλές “, είπε η Γκεοργκίεβα σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το ΔΝΤ και την Εθνική Τράπεζα της Κροατίας στο Ντουμπρόβνικ. Οι τρέχουσες προοπτικές του ΔΝΤ για το 2024 για την περιοχή, με εξαίρεση τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, είναι 3,5% χαμηλότερες από αυτές που το ταμείο περίμενε να δει λίγο πριν την πανδημία το 2020.

«Είναι σαν να βγάζω 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των λαών αυτά τα πέντε χρόνια », σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και η ασθενής ανάπτυξη παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για την περιοχή.

“Ο βασικός πληθωρισμός μειώνεται από τα τέλη του 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι οδυνηρά υψηλός και ο βασικός πληθωρισμός δεν έχει δείξει ακόμη σαφή σημάδια πτώσης. Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας μετά το 2024″, είπε.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού διατηρώντας παράλληλα την ανάκαμψη και θέτοντας τα θεμέλια για μελλοντική ανάπτυξη. Αυτή η διαδικασία απαιτεί νομισματικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές, πρόσθεσε. Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν μια αυστηρή νομισματική πολιτικήΔεν απέκλεισε το ότι θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο αυστηρή εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σταθερός .

Η λύση που πρότεινε η Γκεοργκίεβα για την κρίση… η πράσινη ενέργεια και οι πολιτικές μείωσης εκπομπών

Προέτρεψε επίσης τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και να αυξήσουν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από αυτή την άποψη, είπε η Γκεοργκίεβα, οι κυβερνήσεις μπορούν να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών και να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την επίτευξη αυτών των στόχων.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί