μετά από τρεις και πλέον μήνες, την έκκληση που είχε απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παγκόσμια εκεχειρία λόγω της πανδημίας.
Το ψήφισμα, που κατέθεσαν η Γαλλία και η Τυνησία, ζητά από «όλες τις πλευρές σε ένοπλες συρράξεις να δεσμευτούν αμέσως σε μια βιώσιμη ανθρωπιστική παύση (των εχθροπραξιών) για τουλάχιστον 90 συνεχόμενες ημέρες», ώστε να καταστεί δυνατή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι διαπραγματεύσεις για να περάσει το ψήφισμα αυτό προσέκρουαν στην αντιπαράθεση της Κίνας με τις ΗΠΑ και τη διαφωνία τους για το αν θα έπρεπε να περιληφθεί στο κείμενο μια έκκληση για τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμούσε καμία αναφορά στον ΠΟΥ, σε αντίθεση με το Πεκίνο.
Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον για τους χειρισμούς του στην πανδημία και υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά «σινοκεντρικός» και προωθεί την παραπληροφόρηση της Κίνας, κάτι που η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ αρνείται κατηγορηματικά.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κάνει αναφορά στον ΠΟΥ αλλά σε μια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία αναφέρεται ο Οργανισμός. Σύμφωνα με διπλωμάτες, με πρωτοβουλία της Ινδονησίας (μη μόνιμο μέλος του ΣΑ) βρέθηκε τελικά μια συμβιβαστική λύση: προστέθηκε μια παράγραφος στο προοίμιο που υπενθυμίζει την απόφαση που ελήφθη στις 2 Απριλίου από τη Γενική Συνέλευση. Σε αυτό το κείμενο καλούνται οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ «να παράσχουν κάθε αναγκαία στήριξη και συνεργασία στον ΠΟΥ».
«Είδαμε πραγματικά το όργανο αυτό στα χειρότερά του. Αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι δυσλειτουργικό», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Γκάουαν, ο διευθυντής της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων του ΟΗΕ.
Θυμηθείτε το αίτημα για…παγκόσμια εκεχειρία από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης:
(φωτο:screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Οι Ιρλανδοί αναμένεται να γνωρίσουν απόψε τον νέο τους πρόεδρο
- Ίος: Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ τα διαφορετικά «πρόσωπα» του νησιού
- Μέση Ανατολή: Εκεχειρία στη Γάζα, βομβαρδισμοί στο Λίβανο
- Η Γκλεν Κλόουζ στο καστ του δράματος των Los Javis βασισμένο σε έργο του Λόρκα
- Βασιλικά αντίτυπα βιβλίων της Τζέιν Όστεν παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Κάστρο του Ουίνδσορ
- Έντονη κριτική του Λούλα στον ΟΗΕ για την Γάζα
- Το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα 4 χρόνια από τον θάνατο της Φ. Γεννηματά
- “Πάρτι” στο Χ για το SMS του Υπουργείου Μεταφορών για το τετραήμερο
- Καλλιθέα: 50χρονος μαχαίρωσε αστυνομικό και χτυπούσε ΙΧ – Πώς τον ακινητοποίησαν
- O Μπιλ Γκέιτς κάνει βιντεοκλήση…σε ινδική τηλεοπτική σειρά – Viral το βίντεο
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΓΙΟΡΤΗ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΑΙΡΟΣ
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
ΟΙΚΟΔΟΜΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ









