Η στάση τους, η οποία ενόχλησε τις Βρυξέλλες, οδήγησε στην αφαίρεση του όρου από το σχέδιο της απόφασης.
Στο κείμενο η αρχική διατύπωση ήταν «η ισότητα των φύλων», αλλά στην τελική του μορφή, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται να προωθήσουν την ισότητα «για κάθε άτομο».
Το υπερσυντηρητικό, εθνικιστικό κυβερνών Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας και o λαϊκιστής, ευρωσκεπτικιστής σύμμαχός του και πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν προωθούν τις «παραδοσιακές κοινωνικές αξίες» και έχουν επανειλημμένα συγκρουσθεί με τους δυτικούς, φιλελεύθερους εταίρους τους για τα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλοφίλων και των μεταναστών.
Και οι δύο κυβερνήσεις προωθούν καθολικές, συντηρητικές κοινωνικές αξίες στην εσωτερική τους πολιτική που συνδυάζονται με την ενίσχυση του κυβερνητικού ελέγχου επί των μέσων ενημέρωσης, της λειτουργίας της δικαιοσύνης και των Πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, η αντίρρηση της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας στον όρο «ισότητα των φύλων» εξηγείται από το γεγονός ότι η έκφραση «δημιουργεί περιθώριο για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ», θέμα στο οποίο οι δύο κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης είναι κατηγορηματικά αντίθετες , αφού θα μπορούσε να σημαίνει «την καταστροφή του κοινωνικού ιστού των χριστιανικών τους κοινωνιών».
Οι πολωνοί συντηρητικοί, στην εξουσία από το 2005, μάχονται κατά αυτού που ονομάζουν «ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ» ή «ιδεολογία του φύλου», που κατά την άποψή τους κινδυνεύει να καταστρέψει το παραδοσιακό σχήμα της οικογένειας.
Στην Πολωνία, η κοινότητα των gay είναι στόχος της καθολικής εκκλησίας, ενώ «ζώνες ελεύθερες από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ» έχουν κηρυχθεί από δημοτικές αρχές, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρνηθεί την επιδότηση των δήμων αυτών.
Η Ουγγαρία ενέτεινε από τον Δεκέμβριο την επίθεση κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ μέσω νομοθετικού πακέτου που ορίζει ως φύλο ενός ατόμου αυτό της γέννησής του.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ο χειμώνας του 2025-2026 ήταν ο 3ος βροχερότερος και ο 2ος θερμότερος στην Αθήνα
- Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
- Σε τι φέρεται να συμφώνησε το Ιράν – Τραμπ: Οι ΗΠΑ συνομιλούν με τους «κατάλληλους ανθρώπους»
- Κι όμως είναι αληθινά! Σπάνια ανθισμένα δέντρα δημιουργούν ένα εξωπραγματικό τοπίο, Vid
- ΗΠΑ: Δεν έχει ληφθεί ακόμη “καμία απόφαση” για το πώς θα ξαναρχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές που διέταξε ο Τραμπ
- Ουκρανικά drones επιτέθηκαν στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ
- Επαγρύπνηση από τις τράπεζες ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
- Το Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς για την παραίτηση Χαρίτση – Μεταβατικός πρόεδρος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης
- Ευρήματα-σοκ σε πείραμα με συνεχιζόμενες κλωνοποιήσεις ποντικιών στην Ιαπωνία – Σε ποια γενιά δεν επέζησε ούτε ένα
- Κλοπιμαία μεγάλης αξίας εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης









