• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μόνο όσοι έχουν το «corona pass» θα μπορούν να συμμετέχουν στο άνοιγμα της οικονομίας – Σε λίγο και στη χώρα μας;

Μόνο όσοι έχουν το «corona pass» θα μπορούν να συμμετέχουν στο άνοιγμα της οικονομίας – Σε λίγο και στη χώρα μας;

Όλα «τρέχουν» στην Ευρώπη που αλλάζει!

Η Δανία, που βρίσκεται σε κατάσταση μερικού lockdown εδώ και τρεις μήνες, σχεδιάζει να ανοίξει πλήρως όταν θα έχουν εμβολιασθεί οι πολίτες άνω των 50 ετών -θεωρητικά στο τέλος του Μαΐου- με την θέσπιση ενός «corona pass», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν παρουσίασε ένα σχέδιο προοδευτικού ανοίγματος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των καταστημάτων, των εστιατορίων, των μπαρ, των βιβλιοθηκών, των μουσείων, των κινηματογράφων σταδιακά σε διάστημα δύο μηνών.

«Με κάποιες εξαιρέσεις, η κοινωνία της Δανίας θα μπορέσει να ανοίξει όταν όλοι οι άνω των 50 ετών θα έχουν εμβολιασθεί, δηλαδή στο τέλος του Μαΐου», σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των υγειονομικών αρχών, δήλωσε η πρωθυπουργός

Από τις 6 Απριλίου, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας θα παρακολουθούν μαθήματα με φυσική παρουσία μία εβδομάδα στις δύο, ενώ τα δημοτικά άνοιξαν τον περασμένο μήνα.

«Θα προχωρήσουμε συνετά. Μπορούμε να ανοίξουμε περισσότερο τώρα στην Δανία, αντίθετα με πολλές άλλες χώρες, όπου το τρίτο κύμα είναι πραγματικότητα», δήλωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν.

Η Δανία είναι μία από τις πιο ένθερμες χώρες υπέρ της θέσπισης του «διαβατηρίου» που θα ανοίγει τις πόρτες της κοινωνικής ζωής. Το «διαβατήριο» αυτό θα παραμείνει σε χρήση μέχρι τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού, πράγμα που προβλέπεται να γίνει στα τέλη του Αυγούστου.

Υπό την μορφή εφαρμογής στο κινητό, το «corona pass» πιστοποιεί αρνητικό τεστ 72 ωρών και κάτω, εμβολιασμό ή ανάρρωση από την Covid-19.

Ήδη «corona pass» υπό μορφήν εγγράφου μοιράζονται στους εμβολιασμένους Δανούς.

Από τις 6 Απριλίου, το «corona pass» θα επιτρέπει πρόσβαση στο κομμωτήριο, στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων καφέ όταν ανοίξουν στις 21 Απριλίου, στα εστιατόρια που θα ανοίξουν στις 6 Μαΐου, πριν από το γενικό άνοιγμα που έχει προγραμματισθεί για τις 21 Μαΐου.

Παραμένει ωστόσο ΣΚΟΠΙΜΑ ΑΣΑΦΕΣ αν και μετά το γενικό άνοιγμα της οικονομίας, δηλαδή μετά τις 21 Μαΐου, θα υπάρχουν περιορισμοί για όσους αρνούνται να κάνουν εμβόλιο ή τεστ!

Η κυβέρνηση δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς η Δανία θα υποδεχθεί στο τέλος του Ιουνίου τα ματς του Euro και αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την επιστροφή του κοινού στα γήπεδα στα μέσα του Απριλίου.

Στην Δανία, το 5,4% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί πλήρως και το 10,9% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Το μήνυμα που στέλνεται στη μάζα αυτή τη στιγμή είναι το εξής:

Με το corona pass η επιστροφή στην…νέα κανονικότητα γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς, πιο εύκολα και πιο σίγουρα, σε σχέση με τους «αρνητές» που ίσως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι.