Αποκαλύφθηκε μια «πικρή αλήθεια»! Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατάλαβαν τι ακολουθεί – ΒΙΝΤΕΟ

Τι ειπώθηκε και τι μέλλει γενέσθαι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη, το εμπόριο της χώρας βιώνει την μεγαλύτερη κρίση στην μεταπολεμική του ιστορία. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και όλα δείχνουν πως όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα κλείσουν ή θα δεχτούν να ενταχθούν σε πολυεθνικές και στο τέλος, άπαξ και επικρατήσει το ιδεολόγημα του διεθνισμού, όλα θα ελέγχονται από ένα κέντρο εξουσίας ή μία μητρική υπερπολυεθνική εταιρεία.

Οι έμποροι της Αθήνας προτείνουν άλλα μέτρα περιορισμού, προκειμένου να αποφύγουν τα τωρινά μέτρα περιορισμού, αποδεχόμενοι και εκείνοι πως πλέον η ζωή άλλαξε και οδεύει, ελπίζουμε να διαψευστούμε, σε παγκόσμια δικτατορία.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ουδέποτε παρενέβη σε υγειονομικά θέματα και από την αρχή της κρίσης σεβάστηκε τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων. Τώρα όμως πρέπει να τονίσουμε πως όποια μέτρα και αν ληφθούν δεν μπορούν τελικά να υποκαταστήσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και  είμαστε πλέον αναγκασμένοι να τοποθετηθούμε επι θεμάτων που έως τώρα αφήναμε αποκλειστικά στα χέρια των ειδικών, οι οποίοι θεωρητικά θα ελάμβαναν αποφάσεις εξετάζοντας σφαιρικά τα θέματα υγείας, ψυχολογίας αλλά και οικονομίας. Το ζητούμενο λοιπόν, εν μέσω ακραίων συνθηκών λειτουργίας, είναι η ισόρροπη αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου με ταυτόχρονη επίτευξη του μέγιστου δυνατού οικονομικού αποτελέσματος. Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα με έκπληξη παρακολουθούμε το λιανεμπόριο να αντιμετωπίζεται χωρίς να υπολογίζεται το μεγάλο ειδικό βάρος που έχει στην οικονομία, πολύ δε περισσότερο όταν ακούμε να αξιολογούνται λανθασμένα, κατά τη γνώμη μας, διλήμματα όπως σχολείο ή λιανεμπόριο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, διεκδικούμε πλέον την ισότιμη συμμετοχή μας στο τραπέζι της διαμόρφωσης των προτάσεων, όπου φυσικά η ευθύνη των τελικών αποφάσεων αφορά αποκλειστικά στην εκάστοτε κυβέρνηση. Άλλωστε θεωρούμε ότι ο Ε.Σ.Α με τη συνολική στάση και τις προτάσεις του δικαιωματικά έχει κερδίσει τον τίτλο του σοβαρού συνομιλητή, εκπροσωπώντας έναν κλάδο που απέδειξε ότι μπορεί να σεβαστεί και να εφαρμόσει αποτελεσματικά οποιοδήποτε μέτρο τού προταθεί.

Κατόπιν λοιπόν σημερινής επικοινωνίας μου με υγειονομικούς επιστήμονες, μηχανικούς μοντέλων πρόβλεψης και άλλους σημαντικούς παράγοντες, που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο, καταθέτουμε την κάτωθι ολοκληρωμένη πρόταση, που- εφόσον μας ζητηθεί- μπορούμε με επιστημονική τεκμηρίωση να υποστηρίξουμε:

Επαναλειτουργία της αγοράς με “click away” την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες.

Διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο “click in shop” από Δευτέρα 18-1-2021, αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών.

Για την ενίσχυση των υγειονομικών προφυλάξεων πρέπει να επιδοτηθεί αμέσως ακόμη και η ετεροχρονισμένη προμήθεια ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν εντός εκάστου καταστήματος.

Όλα τα ανωτέρω πρέπει να αφορούν σε όλους τους κλάδους χωρίς εξαιρέσεις (βιβλία, παιγνίδια, εποχιακά κ.λπ.), οι οποίες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ενεργοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς. Άλλωστε όλα τα είδη εμπεριέχουν το στοιχείο της εποχικότητας.

Εάν οι υγειονομικοί δείκτες επιβαρυνθούν και πριν προχωρήσουμε σε νέο “Lockdown” εις βάρος του λιανεμπορίου, θα πρέπει:

1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.

2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.

3. Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.

4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης “6”.

5. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως μία στις τρεις επιχειρήσεις θα κλείσει:

Για αγώνα επιβίωσης ετοιμάζονται και οι μικρές επιχειρήσεις στην Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του 4ου τριμήνου της Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων περισσότερες από 250.000 μικρές επιχειρήσεις περιμένουν ότι θα κλείσουν χωρίς επιπρόσθετη οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί