Απότομη άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου πάνω από 20% σήμερα!!! Νέοι φόβοι για την επάρκεια LNG

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας που αυξάνει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο 38% από τον περασμένο Αύγουστο κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου ξεπερνώντας τα 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μόνο σήμερα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 21,5% καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι για επάρκεια LNG ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακραία μεταβλητότητα την τρέχουσα εβδομάδα στην τιμή LNG

Η άνοδος της Παρασκευής αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της ακραίας μεταβλητότητας αυτή την εβδομάδα.

Η Ύφεση στη βιομηχανία και τα αποθέματα που δεν είχαν χρειαστεί λόγω της απρόσμενης καλοκαιρίας κατά τους χειμερινούς μήνες είχαν μειώσει τις τιμές – Όμως τα πράγματα τώρα φαίνεται να αλλάζουν

Ενώ τα υψηλά αποθέματα και η υποτονική βιομηχανική ζήτηση έχουν συμπιέσει τις τιμές τους τελευταίους μήνες, οι traders είναι σε εγρήγορση σχετικά με το ενδεχόμενο σύσφιξης των προμηθειών.

Διακοπές στην παραγωγή φυσικού αερίου στη Νορβηγία – πιθανότητα μείωσης των εισαγωγών LNG

Στο μεταξύ, παρατάθηκαν οι διακοπές της παραγωγής στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης. Ακόμη, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες βοήθησαν την Ευρώπη να ανακάμψει από την ενεργειακή κρίση, θα μπορούσαν να μειωθούν τους επόμενους μήνες έπειτα από εβδομάδες πτωτικής τάσης των τιμών, σύμφωνα με τον James Waddell, υψηλόβαθμο στέλεχος της Energy Aspects Ltd.

Να σημειωθεί ότι μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι ελλείψεις στις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου (LNG) στη γηραιά ήπειρο καλύπτονται κυρίως με εισαγωγές μέσω θαλάσσης από Κατάρ και ΗΠΑ (δείτε ΕΔΩ).

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ένα κύμα θερμού καιρού πρόκειται να εξαπλωθεί σε τμήματα της Ευρώπης. Η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε συναγερμό για τμήματα της χώρας από την Παρασκευή, με το Λονδίνο να αναμένεται να φτάσει σε υψηλές θερμοκρασίες ύψους 27,5 βαθμών Κελσίου το Σάββατο. Οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο και το Βερολίνο αναμένεται να είναι υψηλότερες σε σχέση με τη Μαδρίτη και τη Ρώμη το Σάββατο.

Παράλληλα, το κύμα καύσωνα στη βορειοανατολική Ασία τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αυξήσει επίσης τη ζήτηση για ψύξη και θα υπάρξει επομένως μεγαλύτερο ενδιαφέρον για φορτία φυσικού αερίου.

(με πληροφορίες από protothema. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί