Το είπαν και το΄καναν οι Τουρκαλάδες. Ραμαζάνι στην Αγία Σοφία

Του Λιακόπουλου Δημοσθένη

Χθες το βράδυ, σε συνέχεια του “πολύ καλού κλίματος” που είχαν οι συναντήσεις Τσίπρα και Παυλόπουλου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, οι Τούρκοι με εντολή Ερντογάν, και παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας της Diyanet, έγινε προσευχή και αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία.

Η τελετή έγινε στα πλαίσια της νύχτας του Καντίρ στην οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου στον Μωάμεθ. Το σώου Ερντογάν, μεταδόθηκε και από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

H Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας, του “φίλου και αδελφού” Γιλντιρίμ δηλαδή, με τον οποίο έχουμε πολύ καλές σχέσεις, ανήρτησε, μάλιστα, στο Twitter το βίντεο της τελετής.

Πέρισυ, το 2016 που κάνανε τα ίδια, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Ξυδάκης δήλωσε ότι «δεν είναι έλλειψη σεβασμού να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο…» και εμείς είχαμε πει, ότι και οι σατανιστές λένε ότι διαβάζουν θρησκευτικά κείμενα, όταν υμνούν τον αρχηγό τους.

Σαφώς βελτιωμένο, το ΥΠΕΞ δήλωσε τα εξής:

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

Ιδού το ανοσιούργημα, το οποίο θα συνεχίσει να τελείται μέχρι οι Έλληνες να απελευθερώσουν την πρωτεύουσά τους.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί