Γιατί οι άνθρωποι ΔΕΝ έχουν ΕΛΕΥΘΕΡΗ βούληση;; Σημαντικότατη ομολογία από Χαράρι, vid

Αλλά αντιθέτως ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι δρουν ελεύθερα...

Για την πραγματική ελευθερία αλλά και την μεγάλη απάτη της λεγόμενης “ελεύθερης επιλογής” στις ανθρώπινες κοινωνίες μίλησε ο θεωρητικός της νέας εποχής, Yuval Noah Harari.

Στο παρακάτω σημαντικότατο απόσπασμα, βάζει τους ανθρώπους να αναρωτηθούν αν πράγματι υφίσταται σήμερα αυτό που λέμε “ελεύθερη βούληση”.

«Αν τριγυρνάτε αισθανόμενοι ότι “εγώ έχω ελεύθερη βούληση. Οτιδήποτε διαλέγω, το φαγητό μου, το φόρεμά μου, ο πολιτικός μου, είναι δική μου ελεύθερη επιλογή”, τότε είστε το ευκολότερο άτομο για χειραγώγηση!».

Ο εκπρόσωπος της σκοτεινής πλευράς, όπου όμως στις μέρες μας είναι αναγκασμένος να θέτει τέτοια “καυτά ζητήματα” επί τάπητος, εξήγησε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητήσουν τις πηγές των επιθυμιών τους.

Μιλώντας σε β΄πληθυντικό λέει:

«Έχετε αυτή τη φαντασίωση ότι έχετε μία μικροσκοπική ελεύθερη βούληση στο μυαλό σας και απλώς επιλέγετε ό,τι θέλετε ελεύθερα. Η απάντηση σε κάθε ερώτημα είναι “Γιατί το επέλεξες αυτό; Είναι η ελεύθερη βούλησή μου”.

Στην πραγματικότητα ξέρουμε -και αυτό συμβαίνει σε όλη την ανθρώπινη ιστορία- ότι πολλές από τις επιλογές και επιθυμίες μας επηρεάζονται από πολιτισμικούς παράγοντες, από πολιτικές εκστρατείες προπαγάνδας, από ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ μέσα στο σώμα μας»:

(φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί