Γεγονότα
1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης τραυματίζεται από σφαίρα στο Φάληρο και λίγες ώρες μετά πεθαίνει. Εκφράζονται υπόνοιες για δολοφονική επίθεση από τους πολιτικούς αντιπάλους του.
1897: Η Μάχη των Φαρσάλων. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Ταξίαρχο Σμολένσκη, παρά τις σφοδρές τουρκικές επιθέσεις, διατηρούν τις θέσεις τους. (Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897)
1915: Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικά όπλα στο πεδίο της μάχης. Στη Μάχη του Υπρ, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικές δυνάμεις εκτοξεύουν κυλίνδρους με αέρια χλωρίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 5.000 Γάλλοι στρατιώτες.
1928: Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στην Κορινθία, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 3.000 σπίτια να καταστραφούν. Στη Νέα Κόρινθο καταρρέει το κτίριο των φυλακών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να δραπετεύσουν.
1931: Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και άλλων επισήμων.
Γεννήσεις
1724: Ιμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού. («Η κριτική του καθαρού λόγου») (Θαν. 12/2/1804)
1870: Γεννιέται ο Βλαντιμίρ Λένιν, Ρώσος πολιτικός, ο εμπνευστής και ο ηγέτης της «Οκτωβριανής Επανάστασης» του 1917. (Θαν. 21/1/1924)
1937: Τζακ Νίκολσον, Αμερικανός ηθοποιός.
1943: Λουίζ Γκλικ, Αμερικανίδα ποιήτρια, βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2020. (Θαν. 13/10/2023)
Θάνατοι
1616: Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, Ισπανός συγγραφέας. («Δον Κιχώτης») (Γεν. 29/9/1547)
1894: Κώστας Κρυστάλλης, Έλληνας πεζογράφος και ποιητής. («Ο τραγουδιστής του βουνού και της στάνης») (Γεν. 1868)
1954: Ευγένιος Ευγενίδης, Έλληνας εφοπλιστής και φιλάνθρωπος. (Γεν. 22/12/1882)
1994: Ρίτσαρντ Νίξον, 37ος πρόεδρος των ΗΠΑ
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Βασίλισσα Καμίλα: Η προσωπική εξομολόγηση για τη δύναμη των βιβλίων – “Κάνουν τη ζωή μας καλύτερη”
- Κωνσταντινούπολη: Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στους τελωνειακούς σταθμούς
- Από 7 άτομα… σε 800: Το πάρτι που έκανε γυαλιά-καρφιά πανάκριβη έπαυλη! (BINTEO)
- Dugin: Γιατί προσποιούμαστε; Ο Τρίτος Παγκόσμιος έχει ήδη ξεκινήσει
- Λίβανος: Τρεις Λιβανέζοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο το όχημά τους
- Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν ναρκωτικά
- Νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ο αντιναύαρχος Λ.Σ. Χρήστος Κοντορουχάς
- Κλειστός ο σταθμός του Μετρό «ΣΥΝΤΑΓΜΑ»
- Ο πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ καλά κρατεί
- Στο Μονακό ο πάπας Λέων – Τι ζήτησε από τους δισεκατομμυριούχους κατοίκους του πριγκιπάτου









