Γεγονότα
1828: Το Γαλλικό Εκστρατευτικό Σώμα εκδιώκει τα τελευταία τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ από την Πελοπόννησο.
1941: Η ναζιστική Γερμανία ξεκινά επιθετική ενέργεια για να καταλάβει τη Μόσχα. (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα)
1968: Η σφαγή του Τλατέλολκο. Δέκα ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού, 10.000 άτομα διαδηλώνουν ενάντια στους αγώνες. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με την αστυνομία και τον στρατό, σκοτώνονται 260 άτομα και τραυματίζονται 1200.
1990: Προφυλακίζεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά.
2016: Οργή και αγανάκτηση, απογοήτευση και ανησυχία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθουν για την κατάσταση στην Ελλάδα οι 7 στους 10 πολίτες που συμμετείχαν στο μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue και δημοσιεύει η «Αυγή της Κυριακής». Ποσοστό 85% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, το 90% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης και το 80% από τη λειτουργία της αντιπολίτευσης. Καταλληλότερο για πρωθυπουργό θεωρεί το 42% τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 23% τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ κανέναν από τους δύο απαντά το 32%. Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στην ανάγκη για εκλογές, καθώς το 51% συμφωνεί με αυτή την προοπτική, ενώ το 46% διαφωνεί. Για το προσφυγικό, το 73% δηλώνει ότι μάλλον οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 20% των ερωτηθέντων. Στο ερώτημα για το αν οι πρόσφυγες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας, θετικά απαντά το 48% και αρνητικά το 45%.
Γεννήσεις
1869: Μαχάτμα Γκάντι, ινδός πολιτικός, που δολοφονήθηκε από ινδουιστές εξτρεμιστές. (Θαν. 30/1/1948)
1904: Γκράχαμ Γκριν, άγγλος συγγραφέας. (Θαν. 3/4/1991)
1951: Στινγκ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γκόρντον Μάθιου Σάμνερ, άγγλος τραγουδοποιός. Προτού ακολουθήσει σόλο καριέρα, ήταν ο τραγουδιστής και μπασίστας των Police.
Θάνατοι
1804: Νικολά Ζοζέφ Κινιό, γάλλος στρατιωτικός μηχανικός, δημιουργός του πρώτου αυτοκινήτου στον κόσμο. (Γεν. 26/2/1725)
1988: Άλεκ Ισιγώνης, ελληνικής καταγωγής βρετανός που σχεδίασε το αυτοκίνητο Mini Cooper. (Γεν. 18/11/1906)
2017: Τομ Πέτι, αμερικανός ρόκερ. (Γεν. 20/10/1950)
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η γαλλική αστυνομία απέτρεψε την τελευταία στιγμή βομβιστική επίθεση σε αμερικανική τράπεζα στο Παρίσι
- Αμερικανοϊσραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας σκότωσαν 12 ανθρώπους, λένε ιρανικές πηγές
- Αλεξάνδρα Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο
- Καλαμαριά: Τον χτύπησαν, του άρπαξαν το κινητό, τον έβαλαν σε ΙΧ και τον άφησαν στην άλλη άκρη της Θεσσαλονίκης
- Κιλκίς: Έκλεψαν χαλκό και ηλεκτρικά είδη αξίας πάνω από 4.000 ευρώ
- Ο ουρανός έγινε κατακόκκινος σε περιοχή της Αυστραλίας – Σκηνικό «Αποκάλυψης» (ΒΙΝΤΕΟ)
- Ο απλός τρόπος για να καταλάβετε αν ένα ακτινίδιο είναι όντως ιδανικό για κατανάλωση
- Γ. Κώτσηρας: Στηρίζουμε τους πραγματικά ευάλωτους χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον της οικονομίας
- Με χειροπέδες 30χρονος για αρπαγή ανήλικης – Από το σπίτι της στην Αττική βρέθηκε στο Ηράκλειο
- Πυρά του Γερμανού καγκελάριου κατά του Τραμπ: «Αν θέλατε τη βοήθειά μας, να μας ρωτούσατε εκ των προτέρων»









