Τι να κάνετε όταν το έφηβο παιδί σας κλειδώνεται στο δωμάτιό του

Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους οι έφηβοι κλειδώνονται στο δωμάτιό τους για ώρες.

 Αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ιδιωτικότητα αλλά δεν καταλαβαίνουν γιατί θα πρέπει να κλειδώνουν την πόρτα του δωματίου.

Γιατί ο έφηβος ( ή η έφηβη) κλειδώνεται στο δωμάτιό του (της)

Το δωμάτιο των εφήβων αποτελεί το προσωπικό τους καταφύγιο. Είναι φυσιολογικό για τους έφηβους να θέλουν να έχουν το χώρο τους, να εκφράζονται ελεύθερα ή απλά να έχουν την ησυχία τους. Αρχίζουν να ανακαλύπτουν το σώμα τους, να παρατηρούν τον εαυτό τους κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, λένε οι ειδικοί.

Είναι λάθος να πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα μόνο και μόνο επειδή το έφηβο παιδί σας είναι κλεισμένο στο δωμάτιό του.

Θα πρέπει να ανησυχήσετε όταν παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά του.

Ανησυχητικά σημάδια 

  • Δραστικές αλλαγές στη διατροφή και τον ύπνο.
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά: δεν μιλάει, δεν βγαίνει, δεν επικοινωνεί με τους φίλους.
  • Δεν δείχνει ενδιαφέρον για δραστηριότητες που απολάμβανε πριν από λίγο καιρό.

Πώς να διαχειριστείτε αυτή τη συμπεριφορά

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δείξετε ενδιαφέρον. Ρωτήστε το παιδί αν το απασχολεί κάτι και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε. Αποφύγετε να εκνευρίζεστε ή  να ζητάτε επιτακτικά να ανοίξει την πόρτα καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει φωνές και καυγάδες. Όσο πιο επιθετική είναι η συμπεριφορά σας, τόσο περισσότερο θα απομακρύνεται από κοντά σας και θα κρατά μυστικά.

Θέστε όρια

Είναι σημαντικό για τον έφηβο να γνωρίζει ότι υπάρχουν όρια που πρέπει να σέβεται. Ορίστε τις ώρες για τη μελέτη και την ψυχαγωγία. Να είστε τυπικοί στην τήρησή τους και επιβάλλεται συνέπειες κάθε φορά που το παιδί τα ξεπερνά χωρίς λόγο.

Γνωρίστε τους φίλους του

Σε αυτή την ηλικία το παιδί θα ζητά να βγαίνει έξω με τους φίλους του. Η ώρα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και όχι ανάλογα με τις διαθέσεις του. Επίσης, προσπαθήστε να γνωρίζετε όχι μόνο την παρέα του αλλά και τους γονείς ώστε να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ σας, για το ποιος θα τα πηγαίνει έξω ή ποιος θα τα παραλαμβάνει.

Καλέστε στο σπίτι τους φίλους του

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να καλεί τους φίλους του στο σπίτι είτε για να κάνουν μαζί μια εργασία είτε απλά για παρέα.

Επικοινωνήστε μαζί του

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρείτε τρόπους για να ενθαρρύνετε την επικοινωνία μεταξύ σας. Αν εξοργιστείτε, θα επιλέξει τη σιωπή και θα κλειστεί στον εαυτό του, απαντώντας μόνο σε όσα θέλει. Αντίθετα, αν είστε ήρεμοι, υπομονετικοί και διαλακτικοί το παιδί θα σας μιλήσει πιο άνετα.

(mothersblog. gr – youaremom. com / photo: pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί