Τι ισχύει με την άδεια μητρότητας και πατρότητας – Όσα πρέπει να ξέρουν οι νέοι γονείς

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την άδεια μητρότητας και πατρότηταςΟι γονείς που έχουν στην οικογένειά τους νέα τέκνα συχνά αναρωτιούνται τι ισχύει με τις άδειες μητρότητας και τις άδειες πατρότητας.

Αναλυτικά, ισχύουν τα ακόλουθα:

Η άδεια που δικαιούται η μητέρα για το νεογέννητο παιδί της είναι συνολικά 17 εβδομάδες για τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα. Από αυτές τις 17 εβδομάδες, οι 8 εβδομάδες (56 ημέρες) αφορούν την περίοδο πριν τον τοκετό και οι υπόλοιπες 9 εβδομάδες (63 ημέρες) αφορούν την περίοδο που ακολουθεί τον τοκετό. Η άδεια αυτή ξεκινά από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ) που δίνει ο γιατρός.

Στη συνέχεια αφού περάσουν και οι 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό, γίνεται χρήση της κανονική αδείας. Μετά το πέρας της κανονικής αδείας γίνεται χρήση του 9μήνου από την υπηρεσία ΔΥΠΑ. Δηλαδή κατά τη διάρκεια αυτών των 9 μηνών η μητέρα δεν εργάζεται και αμείβεται από την υπηρεσία ΔΥΠΑ.

Αφού παρέλθει αυτή η περίοδος (των 17 εβδομάδων, της κανονικής άδειας, του 9μηνου ΔΥΠΑ) η μητέρα επιστρέφει στην εργασία της και δικαιούται τον πρώτο χρόνο να εργάζεται λιγότερο κατά 2 ώρες ανά ημέρα και μετά για έξι μήνες μπορεί να εργάζεται λιγότερο κατά 1 ώρα ανά ημέρα.

Απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης (απόλυση) της μητέρας έως ότου φθάσει το τέκνο 18 μηνών.

Η άδεια που δικαιούνται ο πατέρας

Η άδεια που δικαιούται ο πατέρας για το νεογέννητο παιδί είναι συνολικά 14 ημέρες.

Δύο ημέρες άδειας πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 ημέρες εντός 30 ημερών από την ημέρα γέννησης. Εναλλακτικά, χορηγείται το σύνολο των ημερών άδειας μετά την ημερομηνία γέννησης.

Απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης (απόλυση) του πατέρα έως ότου να φθάσει το τέκνο 6 μηνών.

(με πληροφορίες από protothema. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί