9 λόγοι για τους οποίους τα κουνούπια τσιμπούν μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους!

Αν φαίνεται ότι τα κουνούπια σας τσιμπούν περισσότερο από άλλους ανθρώπους, κάλλιστα θα μπορούσε. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 20% των ανθρώπων είναι ιδιαίτερα ακαταμάχητο σε αυτά.

Τα κουνούπια μπορεί να σας τσιμπούν περισσότερο για διάφορους λόγους, όπως ο τύπος αίματος, τα ρούχα σας, η αναπνοή σας ή ακόμα και τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα σας.

Τα τσιμπήματα κουνουπιών προέρχονται αποκλειστικά από θηλυκά, τα οποία βασίζονται στην πρωτεΐνη του ανθρώπινου αίματος για την παραγωγή αυγών. Τα αρσενικά κουνούπια επιβιώνουν με νέκταρ για θρέψη.

1.Τα κουνούπια προτιμούν ορισμένους τύπους αίματος
Είναι ενδιαφέρον ότι τα κουνούπια βρίσκουν ορισμένους τύπους αίματος πιο επιθυμητούς από άλλους. Η έρευνα έχει βρει ότι ορισμένα είδη κουνουπιών προτιμούν:

Τύπος Ο : Ασιατικό κουνούπι τίγρης ή Aedes albopictus, προτιμά αυτή την ομάδα αίματος.
Τύπος ΑΒ : Αυτό προσελκύει το κουνούπι των ελών, ή Anopheles gambiae.
Επιπλέον, περίπου το 80% των ανθρώπων παράγει μια έκκριση που σηματοδοτεί ποιος τύπος αίματος είναι. Τα κουνούπια μπορεί να τσιμπήσουν αυτούς τους ανθρώπους περισσότερο από άλλους, ανεξάρτητα από την ομάδα αίματος.

2.Το διοξείδιο του άνθρακα προσελκύει τα κουνούπια
Τα κουνούπια μπορούν να αισθανθούν το διοξείδιο του άνθρακα από σημαντική απόσταση. Όσο περισσότερο εκπνέεις, τόσο πιο ελκυστικός γίνεσαι.

Τα μεγαλύτερα άτομα εκπνέουν περισσότερο, επομένως είναι πιο πιθανό να δεχτούν τσιμπήματα ζωύφιου.

Δεδομένου ότι εκπνέετε διοξείδιο του άνθρακα από τη μύτη και το στόμα σας, τα κουνούπια έλκονται ιδιαίτερα από το κεφάλι σας.

Τα κουνούπια μπορούν να δουν τους ανθρώπους από απόσταση 5 έως 15 μέτρων (περίπου 16 έως 49 πόδια), γεγονός που καθιστά επίσης πολύ εύκολο να σας βρουν.
3.Τα κουνούπια αναζητούν τη θερμότητα του σώματος
Τα θηλυκά κουνούπια έλκονται επίσης από τη θερμότητα και μπορεί να επιλέξουν να πετάξουν προς τους ανθρώπους ακόμα και όταν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες πηγές θερμότητας.

Ως εκ τούτου, μπορεί να παρατηρήσετε ότι σας τσιμπάνε αν ασκείστε έξω, βγαίνετε έξω τις ζεστές μέρες ή απλώς έχετε την τάση να περπατάτε.
4.Τα κουνούπια μυρίζουν τον ανθρώπινο ιδρώτα
Τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν τον ανθρώπινο ιδρώτα και έλκονται από το γαλακτικό οξύ , την αμμωνία και άλλες ενώσεις που εκπέμπονται σε αυτόν.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είστε πιο ικανοί να δέχεστε ένα τσίμπημα κουνουπιού, εάν είστε επιρρεπείς στον ιδρώτα ή περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους τις ζεστές μέρες.

5.Τα κουνούπια προτιμούν ορισμένα βακτήρια του δέρματος
Το δέρμα σας είναι φυσικά γεμάτο με μικροσκοπική ζωή. Αυτά τα βακτήρια δημιουργούν ένα ξεχωριστό άρωμα όταν αναμειγνύονται με τον ιδρώτα.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι τύποι και η ποσότητα των βακτηρίων στο δέρμα ενός ατόμου μπορούν να παίξουν ρόλο στο πόσα τσιμπήματα κουνουπιών παθαίνουν.
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε αυτούς που ήταν ιδιαίτερα ελκυστικοί για τα κουνούπια και σε αυτούς που δεν ήταν. Η πρώτη ομάδα είχε μια μεγαλύτερη κοινότητα μικροβίων, αλλά ήταν λιγότερο ποικιλόμορφη από εκείνες που δεν ήταν τόσο ελκυστικές για τα κουνούπια.

Τα κουνούπια μπορεί να ελκύονται ιδιαίτερα από τους αστραγάλους και τα πόδια, επειδή αυτές οι περιοχές είναι ιδιαίτερα ώριμες για ανάπτυξη βακτηρίων.
Τα κουνούπια προτιμούν επίσης άτομα με σημαντικά περισσότερα καρβοξυλικά οξέα στο δέρμα τους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά τα λιπαρά οξέα ήταν πολύ συγκεντρωμένα στο δέρμα εκείνων που ήταν πιο ελκυστικά για τα κουνούπια.

6.Οι έγκυοι είναι μαγνήτες κουνουπιών
Αποδεικνύεται ότι η εγκυμοσύνη προσελκύει ορισμένα είδη κουνουπιών. Δεν έχει γίνει πολλή έρευνα για αυτό, αλλά μια μελέτη στην Αφρική το 2000 διαπίστωσε ότι τα διπλάσια κουνούπια έλκονται προς τις εγκύους σε σύγκριση με τις μη έγκυες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί για δύο λόγους, όπως:

Διοξείδιο του άνθρακα: Οι άνθρωποι στα τέλη της εγκυμοσύνης εξέπνευσαν 21% μεγαλύτερο όγκο αναπνοής από τις μη έγκυες.
Ζέστη: Οι κοιλιές των εγκύων ήταν περίπου ένα βαθμό πιο ζεστές από τις μη έγκυες συνομήλικές τους


7.Οι πότες μπύρας λαμβάνουν περισσότερα τσιμπήματα ζωύφιων
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολύ περισσότερα κουνούπια πέταξαν προς τους συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν πιει ένα λίτρο μπύρα από εκείνους που είχαν ένα λίτρο νερό.

Ωστόσο, ο λόγος αυτής της αύξησης παραμένει ασαφής. Ούτε η εκπνοή διοξειδίου του άνθρακα ούτε η θερμοκρασία του δέρματος έδειξαν καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της προσγείωσης κουνουπιών.

Ακόμα κι έτσι, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να θέλετε να λαμβάνετε προφυλάξεις κατά των κουνουπιών όταν πίνετε αλκοόλ.

8.Τα κουνούπια μπορεί να έλκονται από τη διατροφή σας
Η λαϊκή σοφία λέει ότι αυτό που τρώτε μπορεί να σας κάνει πιο νόστιμο γεύμα για τα κουνούπια. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση γλυκών, αλμυρών, πικάντικων ή πλούσιων σε κάλιο τροφών πιστεύεται ότι προσελκύει περισσότερα κουνούπια.

Ενώ η έρευνα είναι περιορισμένη, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν εντόπισαν μια τροφή που ταιριάζει σε αυτό το φαινόμενο: τις μπανάνες . Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Insects διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας μπανάνας αυξάνει τη συχνότητα των επαφών με κουνούπια και τσιμπήματα ζωύφιων.

9.Τα πιο σκούρα ρούχα είναι πιο εύκολο να τα εντοπίσουν
Τα κουνούπια χρησιμοποιούν τα μάτια τους για να στοχοποιήσουν θύματα. Η έρευνα δείχνει ότι τα κουνούπια έλκονται περισσότερο προς τις πράσινες και τις μαύρες επιφάνειες παρά προς τις λευκές ή γκρι επιφάνειες, υποδηλώνοντας ότι είναι πιο εύκολο για αυτά να δουν αυτά τα χρώματα.

Τρόποι για να πάρετε λιγότερα τσιμπήματα κουνουπιών
Τα τσιμπήματα κουνουπιών είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητικά. Τα κουνούπια είναι φορείς, οι οποίοι είναι ζωντανοί οργανισμοί που μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως ο ιός Ζίκα .

Κάντε ό,τι μπορείτε για να ελαχιστοποιήσετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών που λαμβάνετε, διαχειριζόμενοι την ποσότητα αυτών των εντόμων στην αυλή σας και προστατεύοντας τον εαυτό σας όταν βρίσκεστε έξω.

Κρατήστε τα κουνούπια έξω από την αυλή σας
Τα κουνούπια γεννούν αυγά σε στάσιμο νερό. Συμβουλές για να κόψετε τον πληθυσμό των κουνουπιών στην αυλή σας:

Αφαιρέστε αντικείμενα που μαζεύουν το νερό της βροχής που δεν χρειάζεστε, όπως παλιά ελαστικά.
Άδεια αντικείμενα που πιάνουν το νερό της βροχής μετά από μια καταιγίδα.
Αλλάζετε το νερό σε βρύσες και λουτρά πουλιών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Καθαρίστε τις υδρορροές στην οροφή για να διατηρήσετε τη ροή του νερού.
Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνετε την αυλή σας βοηθά επίσης. Κρατήστε το γρασίδι σας κοντό και φυτέψτε βλάστηση που απωθεί τα έντομα , όπως:

Λεβάντα
Κατιφές
Citronella grass (λεμονόχορτο)
Catmint
Δενδρολίβανο
Βασιλικός
Μέντα
ΣΟΦΌΣ
Allium
Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά
Τα εντομοαπωθητικά μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των τσιμπημάτων των κουνουπιών.


Τα κουνούπια, πράγματι, βρίσκουν μερικούς ανθρώπους πιο ελκυστικούς από άλλους.

Τα σκοτεινά ρούχα, η ομάδα αίματος, ο ιδρώτας, το διοξείδιο του άνθρακα, η εγκυμοσύνη, τα βακτήρια του δέρματος και η κατανάλωση μπύρας είναι μερικά πράγματα που οι ερευνητές έχουν βρει ότι τείνουν να προσελκύουν τα κουνούπια.

Μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών πηγαίνοντας σε εσωτερικούς χώρους όταν είστε ιδρωμένοι, λαμβάνοντας μέτρα για να κρατήσετε τα κουνούπια έξω από την αυλή σας και χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικό.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί