Ο Οκτάι προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις από την Άγκυρα, αναφέροντας για την Κύπρο πως “είναι ένα νησί, το οποίο είναι δικό μας από το 1571”.
«Οι θέσεις μας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις και δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής»
Aυτό τονίζουν διπλωματικές πηγές σε τηλεοπτικό κανάλι, σχετικά με το παραλήρημα του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.
Ο κος Οκτάι επανέλαβε δε τα περί ερευνών από το πλοίο “Nautical Geo”, στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Πρόσθεσε μάλιστα πως “όποιος χάνει την πορεία του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντηση του”.
«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να σταθμεύουν και να αναπτύσσουν δυνάμεις τους στο ελληνικό έδαφος, για τουλάχιστον την επόμενη πενταετία και πιθανότατα για πολύ μακρύτερο χρονικό διάστημα. Η παρουσία αυτή θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές. Αν μια χώρα σχεδιάζει να κάνει το “απονενοημένο διάβημα”, να μας επιτεθεί, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα μας.», τονίζει σε κάθε περίπτωση στην Καθημερινή της Κυριακής ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.
“Η Τουρκία με την επεκτακτική, νεο-οθωμανική και ισλαμο-κεντρική πολιτική της έχει καταφέρει να αποξενωθεί από το σύνολο των κρατών της άμεσης γειτονίας της. Αυτό είναι πραγματικό επίτευγμα που πρέπει να διδάσκεται:πώς μπορεί μία χώρα να καταστρέψει μέσα σε λίγα χρόνια τις σχέσεις που έχτιζε επί δεκαετίες”, επισημαίνει μάλιστα ο κος Δένδιας ερωτηθείς για την προσπάθεια προσέγγισης Αιγύπτου και Ισραήλ από την Τουρκία.
Κληθείς να σχολιάσει τα περί επιλογής της Σκύρου για νέα νησιωτική τοποθεσία αμερικανικών βάσεων ο κος Δένδιας ανέφερε πως η αμερικανική πλευρά ήρθε στη διαπραγμάτευση με μια αρχική πρόταση, η οποία περιελάμβανε κι άλλες τοποθεσίες, μαζί και τη Σκύρο.
“Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι η ελληνική πλευρά δεν υπέβαλε ποτέ πρόταση για τη Σκύρο. Πάντως δεν είναι πρωτοφανές σε μία διαπραγμάτευση μια πλευρά να ζητάει κάτι και μετά να το αποσύρει.” είπε και πρόσθεσε πως δεν θα μπει σε θεωρίες συνωμοσίας όπως ότι «οι Αμερικανοί φοβήθηκαν την αντίδραση της Τουρκίας».
Αν η τουρκική αντίδραση ήταν τόσο σημαντική, δεν θα είχαν επιλέξει στρατόπεδο στην Αλεξανδρούπολη, λίγα χιλιόμετρα από τον Έβρο, ούτε τον ναύσταθμο στη Σούδα, σε ένα νησί στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία επιτρέπει την επιλογή κι άλλων τοποθεσιών στο μέλλον. Άρα η παρούσα επιλογή δεν είναι κατ’ ανάγκην η τελική, συνόψισε.
πληροφορίες skai/ photo geetha
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κυρανάκης: «Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας καταγγελιών report.oasa.gr»
- Πυρκαγιά σε παλιά καφετέρια στους Αγίους Αναργύρους – Δείτε εικόνες
- Ζαχαράκη: «Δεν καταργούνται οι πανελλήνιες, θα προσμετρώνται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου»
- ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελείται στη Φλόριντα – Είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τα πεθερικά και την κουνιάδα του
- Ο «Δράκος» επιβεβαίωσε πως τα πράγματα αλλάζουν! Από τις πιο σημαντικές δηλώσεις που έγιναν
- Μέγαρου Μαξίμου: Τιμητική πολιτογράφηση από τον πρωθυπουργό στον «ήρωα του Αράχθου»
- Θεσσαλονίκη: Πεζοδρομείται την Κυριακή η Λ.Νίκης – Δείτε ποιες ώρες
- Αντιδρούν οι NYT στην αγωγή-«μαμούθ» των 15δις δολαρίων από τον Τραμπ
- Κλείνουν στις 15:30 οι σταθμοί του Μετρό “Κορυδαλλός” και “Μανιάτικα” με εντολή της ΕΛΑΣ
- Συνάντηση Αρναουτάκη – Μητσοτάκη: Συζητήθηκε η δημιουργία δύο προσωρινών δομών παραμονής μεταναστών
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ

ΑΚΙΝΗΤΑ
