• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΥΠΕΞ μετά το πέρας του ΚΥΣΕΑ: «Δεν δεχόμαστε κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία»

ΥΠΕΞ μετά το πέρας του ΚΥΣΕΑ: «Δεν δεχόμαστε κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.

Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η είσοδος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος φόρεσε την στολή παραλλαγής, κάτι που δείχνει από μόνο του την κρισιμότητα της κατάστασης.

(eurokinissi)

Σημειώνεται πως ήταν και ο μόνος που προέβη σε δηλώσεις αμέσως μετά το πέρας του ΚΥΣΕΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όλα θα πάνε πολύ καλά».

(φωτο:eurokinissi)