• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ποιος κορωνοϊός; Δίχως τελειωμό η εμμονή των Τούρκων με τα fake news για το μεταναστευτικό – «Πυρά» εναντίον της Ελλάδας

Ποιος κορωνοϊός; Δίχως τελειωμό η εμμονή των Τούρκων με τα fake news για το μεταναστευτικό – «Πυρά» εναντίον της Ελλάδας

Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να προστατεύει μόνη της τα σύνορα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο άρθρο του με τον τίτλο «Η αδράνεια της ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες είναι μια κηλίδα στην ανθρώπινη συνείδηση» που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

«Η ΕΕ προοριζόταν να γίνει μια παγκόσμια δύναμη που θα αποτελούσε φάρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα σεβόταν την τάξη που βασίζεται στους διεθνείς κανόνες», αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει τα παρακάτω:

«Αλλά εάν δεν γίνει κάτι για τον τρόπο που μεταχειρίζεται η Ελλάδα τους πρόσφυγες και η φρενήρης υποστήριξη που εξακολουθεί να λαμβάνει από την ΕΕ, ο ισχυρισμός αυτός θα καταρρεύσει.»

«Έχω προειδοποιήσει εδώ και καιρό την ΕΕ ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, περιλαμβανομένης της έξαρσης του εξτρεμισμού, της ξενοφοβίας, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού», υπογραμμίζει ο Τσαβούσογλου και συμπληρώνει τα εξής:

«Ζητήσαμε ένα ανανεωμένο διεθνές σύστημα για τη διαχείριση του τεραστίων διαστάσεων εκτοπισμού ανθρώπων που φεύγουν από συρράξεις όπως στη Συρία. Προσπαθήσαμε με πολύ κόπο να πείσουμε την ΕΕ να μας βοηθήσει να επιλύσουμε τέτοιες συρράξεις και να αντιμετωπίσουμε τις ευπάθειες που περιβάλλουν την Ευρώπη. Εάν δεν μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις συμφορές στη πηγή τους, όλοι θα υποφέρουν. Ωστόσο, το τελευταίο επεισόδιο αυτού του έπους που ξεκίνησε με το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, δείχνει ότι η ΕΕ δεν έχει κινηθεί ούτε εκατοστό προς μια ώριμη κατανόηση του προβλήματος ή για την εξεύρεση λύσεων.»

«Εννέα χρόνια μετά την έναρξη των συγκρούσεων, η επαρχία της Ιντλίμπ έχει γίνει μια «νέα Γάζα» όπου 3,5 εκατ. άτομα έχουν αποκλειστεί. Η ζώνη αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκε το 2018 έχει πληγεί από μαζικές στρατιωτικές επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης, υποστηριζόμενης από τη Ρωσία και το Ιράν. Από τον περασμένο Μάιο, περισσότερα από 1.700 άτομα έχουν σκοτωθεί, βάσει των στοιχείων του ΟΗΕ», σημειώνει ο υπουργός και υπογραμμίζει, «όταν Τούρκοι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση τον Φεβρουάριο, ανταποδώσαμε με δύναμη και δείξαμε τι σημαίνει να επιτίθεσαι σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ».

«Ωστόσο, πριν μπορέσουμε να σταματήσουμε το μακελειό στο Ιντλίμπ και να πετύχουμε μια κατάπαυση των εχθροπραξιών, 1 εκατ. άτομα είχαν αρχίσει να βαδίζουν προς τα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Φιλοξενούμε ήδη πάνω από 3,6 εκατ. Σύρους και βοηθάμε άμεσα ή έμμεσα άλλα 5,5 εκατ. στη Συρία. Αυτό μας έχει κοστίσει πάνω από 40 δισ. δολάρια. Μόνο πέρσι, οι δυνάμεις ασφαλείας μας συνέλαβαν πάνω από 455.000 άτομα που επιχειρούσαν να μεταναστεύσουν παράνομα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προστατεύουμε μόνοι μας τα σύνορα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης», αναφέρει.

«Πολλές χώρες της κοινής μας γειτονιάς καίγονται, και αυτό προκαλεί μια από τις μεγαλύτερες εξόδους ανθρώπων και οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογραμμίζει ο Τσαβούσογλου.

«Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Εάν η ΕΕ προσπαθεί πραγματικά να γίνει μια γεωπολιτική ένωση, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

(TRT – φωτο:eurokinissi)