Σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, αφιερωμένων στη μνήμη των «αδικοχαμένων θυμάτων της γενοκτονίας του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου στην Οθωμανική Τουρκία κατά τα έτη 1916-1923», προγραμματίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας, ο οποίος προσκαλεί σε επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
«Η Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου εντάχθηκε στο ιστορικό ημερολόγιο του ελληνικού έθνους στις 24 Φεβρουαρίου 1994», επισημαίνει στο προσκλητήριό του ο Σύλλογος των Ελλήνων, υπενθυμίζοντας την ιστορική ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να τιμάται η μνήμη «των προγόνων και συμπατριωτών μας, 353 χιλιάδων ανθρώπων, μαρτύρων και ομολογητών του λαού μας και της πίστης μας».
Η επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί στο ναό των Αγίων Πάντων, που βρίσκεται στην ίδια θέση και σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο από τον 14ο αιώνα, υπήρξε έως το 2019 μετόχι της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας και λειτουργεί πλέον ως o κατεξοχήν ναός της ελληνικής κοινότητας της Μόσχας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας ετοιμάζει την έκδοση τόμου με άρθρα στη ρωσική γλώσσα, που θα είναι αφιερωμένα στη Γενοκτονία, συγκεντρώνει μαρτυρίες, φωτογραφικό και άλλο υλικό από τις ελληνικές οικογένειες της Ρωσίας, που οι περισσότερες έζησαν τον αιματηρό διωγμό από τις πατρογονικές τους εστίες και συμμετέχει στην ανέγερση μνημείου στη Θεσσαλονίκη για τον Νίκο Καπετανίδη, δημοσιογράφο και εκδότης της εφημερίδας της Τραπεζούντας «Εποχή».
Ερωτηθείς για την Αρμενική Γενοκτονία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την πρόσφατη αναγνώρισή της από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ σχολίασε: «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Οι ιστορικές πραγματικότητες τέτοιου είδους, όσο θλιβερές και αν είναι, πρέπει να αναγνωρίζονται και τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους».
Ο επιφανής Ρώσος ιεράρχης αναφέρθηκε και στη Μικρασιατική Καταστροφή και στην εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι τραγικά συμβάντα υπάρχουν και στη ρωσική ιστορία και δεν πρέπει να αποσιωπώνται, γιατί «ουδεμία παρασιώπηση τέτοιων γεγονότων ή μείωση της σημασίας και των διαστάσεών τους δεν θα οδηγήσει ούτε σε καταλλαγή, ούτε σε ομόνοια εντός της κοινωνίας». «Τουναντίον», συμπλήρωσε, «είμαι πεπεισμένος ότι οι ιστορικές πραγματικότητες πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. Έστω και μετά από εκατό χρόνια, είναι χρήσιμο να γίνεται η αξιολόγηση των πράξεων, που συνέβησαν, προκειμένου ποτέ να μην επαναληφθούν περαιτέρω».
photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Με… βραχνή φωνή ο Ζελένσκι παραδέχεται τη «δύσκολη κατάσταση» στο μέτωπο, vid
- Από εκεί εκτοξεύτηκε ο πυρηνοκίνητος πύραυλος της Ρωσίας Burevestnik, σύμφωνα με τους Νορβηγούς
- Ο πόλεμος των drones! Το ΒΙΝΤΕΟ από Ουκρανία που πρέπει να ταρακουνήσει αρκετούς
- Θεσσαλονίκη: Υπό καταρρακτώδη βροχή παρέλασαν οι μαθητές κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου
- Τρόμος για ηλικιωμένη στη Θεσσαλονίκη- «Θα σου κόψουμε το κεφάλι και θα το κρεμάσουμε στο μπαλκόνι»
- Φονικό στην Κίσσαμο Χανίων: Παραδόθηκε ο άνδρας που εκτέλεσε τον 52χρονο στη Γιορτή Κάστανου
- Έρευνα για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίστηκαν οι κατηγορίες για τον λογιστή – Στους 11 οι προφυλακιστέοι
- Με την ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας συναντήθηκε ο Β. Πούτιν, vid
- Τσιάρας: Ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των ευρωπαϊκών μηχανισμών για στήριξη της κτηνοτροφίας
- Άμεση παράταση της υποχρεωτικής εφαρμογής του συστήματος IRIS ζητάνε παράγοντες της αγοράς









