Στο σύγχρονο γεωστρατηγικό πλαίσιο η αμοιβαία επωφελής αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σήμερα, Τρίτη 20 Απριλίου, το Ριάντ και την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
«Υπό αυτό το πρίσμα», συνέχισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «μία πυροβολαρχία του οπλικού συστήματος “PATRIOT” της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας θα αναπτυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα επιχειρεί από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών έναντι τρομοκρατικών απειλών».
«Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνδέονται με δεσμούς ισχυρής φιλίας, έχουν κοινές ανησυχίες για τις παρούσες γεωστρατηγικές προκλήσεις αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή του Κόλπου. Είναι επιθυμία μας να εργαστούμε από κοινού για την προάσπιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την εξαιρετική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα μεταξύ της Σαουδικής και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κρήτη τον περασμένο Μάρτιο», ενώ ευχαρίστησε «τις αρχές του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την πολύ θερμή φιλοξενία».
Οι υπουργοί Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών συναντήθηκαν αρχικώς με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ Αλ Χαζράφ (Nayef bin Falah Al Hajraf), με τον οποίο ο Ν. Δένδιας υπέγραψε εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας Μνημόνιο Κατανόησης για τη θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φάιζαλ μπιν Φαρχάν και υπεγράφη Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι επαφές των Ν. Παναγιωτόπουλου και Ν. Δένδια ολοκληρώθηκαν στην Τζέντα με τη συνάντηση που είχαν οι Έλληνες υπουργοί με τον Διάδοχο του Θρόνου, υπουργό ‘Αμυνας και αναπληρωτή πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
photo eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χρυσοχοΐδης για μπλόκα: Μέχρι τώρα αποφασίσαμε να μην ασκήσουμε νόμιμη βία
- Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της δυτικής Θεσσαλίας – Το απόγευμα θα σηκώσουν τις μπάρες στα διόδια Σοφάδων
- Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Μπουκέλε δεν αποκλείει να παραμείνει στην εξουσία για ακόμη 10 χρόνια
- Οι γιοι του Ντίντι ανακοίνωσαν ντοκιμαντέρ για τη δίκη του πατέρα τους
- Νέες επιδοτήσεις 108 δικαιούχων του προγράμματος «Πράσινα Ταξί»
- Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανακοινώνει την ανάθεση νέας σύμβασης για το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-15 του Ισραήλ
- Σπάνιο θέαμα: Φώκια… βόλταρε στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων και τράβηξε όλα τα βλέμματα, vid
- Η ευχή του Μεντβέντεφ λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος: «Δεν είναι και πολύ ευχάριστη»
- Από τα πιο απίθανα βίντεο! Δείτε τι συνέβη έτσι απλά…στα χιόνια, vid
- Οι επτά προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για το Μητρώο Ακινήτων
Κύρια Θέματα









