Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για το θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης, όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωσή τους, η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε γύρω στα 12:30 και διήρκησε γύρω στη μια ώρα και σαράντα πέντε λεπτά και έγινε υπό την αιγίδα του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, και «οι δύο ηγέτες πιστεύουν ότι το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης είναι κρίσιμης σημασίας για να προωθηθούν οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων των δύο πλευρών, να ενδυναμώσουν τους οικονομικούς δεσμούς και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη». Αυτές οι προσπάθειες έχουν ως στόχο, αναφέρεται, «να δημιουργήσουν απτά κοινωνικο-οικονομικά πλεονεκτήματα σε όλο το νησί, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και βελτιώνοντας τα βιοποριστικά μέσα, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».
Αναφέρεται ακόμα ότι με αφορμή τη σημερινή συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων, συζήτησαν επίσης και άλλες ιδέες.
«Πεπεισμένοι ότι το άνοιγμα των νέων σημείων διέλευσης θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία ενός εποικοδομητικού κλίματος ενόψει της άτυπης διευρυμένης συνάντησης, έδωσαν οδηγίες στον διαπραγματευτή και τον ειδικό αντιπρόσωπο να συνεχίσουν τις συναντήσεις και συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά τις επόμενες ημέρες», προστίθεται.
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνέχεια όσων είχαν συμφωνηθεί κατά το άτυπο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου 2024 που παραχώρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για αυτό υπάρχει προσπάθεια από τους διεθνιστές να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη
- Πώς να φρεσκάρετε και να ανανεώσετε το σπίτι σας για το φθινόπωρο
- Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Δημοσκόπηση: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- Κεφαλονιά: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στα Μεταξάτα – Ενισχύσεις και από Κυλλήνη
- Το ήπιο, το μέτριο και το δύσκολο σενάριο για την Ουκρανία
- Πέθανε ξαφνικά την ώρα του ρεπορτάζ ο καμεραμάν Γιώργος Παυλάκης, τον πρόδωσε η καρδιά του
- Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες κατασκευές γύρω από ελληνιστικό πύργο 2.300 ετών στην Πάρο
- Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους»
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία, παραμένει στο νοσοκομείο