ΚΑΜΙΚΑΖΙ οδηγούν την Ελλάδα στο ΕΛΕΟΣ της Τουρκίας και των συμμάχων της – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα!!!

Υπουργός της κυβέρνησης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα, γιατί δεν προμηθεύεται φυσικό αέριο από αγωγούς που περνούν από την Ουκρανία.

Από που προμηθεύεται; Από την Τουρκία ή μέσω Τουρκίας και αυτή η εξάρτηση είναι ένα μεγάλο θέμα που κάποια στιγμή θα πρέπει να μας προβληματίσει, ωστόσο η «πράσινη κυβέρνηση Μητσοτάκη», όπως την ονόμασε ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας φαίνεται πως αρέσκεται σε μια παθητική σχέση με την Τουρκία, καθώς έχει ήδη παραιτηθεί από όλα τα κοιτάσματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (ΕΔΩ).

Μάλιστα, την ώρα που η κρίση είναι διεθνής, το ελληνικό ΥΠΕΞ τάχθηκε ανοιχτά κατά της Ρωσίας, με κίνδυνο να μπλεχτεί σε ρωσικά αντίμετρα, τα οποία σε συνεννόηση με την Τουρκία θα κλείσουν την στρόφιγγα (άλλου που δεν θέλει η Άγκυρα)

Η Ελλάδα εισάγει περίπου το 47% του φυσικού αερίου από την Ρωσία (μέσω Τουρκίας – Turkstream), 17% από τον κρατικό αγωγό αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας, 45 από την τούρκο-αζερική εταιρεία φυσικού αερίου AGSC kai 11% από την αλγερινή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, Sonatrach!

Αν λοιπόν τα σπάσουμε με την Ρωσία θα εξαρτόμαστε, κατά κύριο λόγο, από τούρκους, τουρκογενείς και μουσουλμάνους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με τις τιμές να φτάνουν στον Θεό.

Πρώτο εναλλακτικό σενάριο: Σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την Ρωσία, τότε αυτό δεν θα φανεί μόνο εάν υπάρξει αύξηση των φορτίων LNG που φτάνουν στην Ρεβυθούσα, µέσω συµφωνιών µε την Αίγυπτο, την Αλγερία, τις ΗΠΑ και µε άλλες χώρες, εφόσον χρειαστεί.

Ο µόνος τερµατικός σταθµός Υγροποιηµένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) που διαθέτει προς το παρόν η Ελλάδα είναι εγκατεστηµένος στην νήσο Ρεβυθούσα, στον κόλπο Πάχης Μεγάρων, και αξιοποιείται για υποδοχή δεξαµενόπλοιων ΥΦΑ, παραλαβή, αποθήκευση και αεριοποίηση ΥΦΑ. Με αποθηκευτική ικανότητα 225.000 κυβικά µέτρα ΥΦΑ και ωριαία δυναµικότητα αεριοποίησης 1.250 κ.µ. LNG σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας, παρέχει ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας, λειτουργική ευελιξία στο Εθνικό Σύστηµα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και αυξηµένη δυνατότητα κάλυψης εκτάκτων απαιτήσεων της αγοράς.

Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του TAP, µε το Αζερµπαϊτζάν να έχει, φυσικά, τον πρώτο λόγο σε αυτή την περίπτωση. Ο αγωγός TAP είναι µέρος του Νότιου ∆ιαδρόµου Φυσικού Αερίου, που αποτελεί σύστηµα αγωγών φυσικού αερίου, συνολικού µήκους 3.500 χλµ., το οποίο εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα έως την Ευρώπη. Σε πρόσφατη επίσκεψή της στο Μπακού, η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίµσον, εξέφρασε την προσδοκία ο αγωγός TAP να αυξήσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που παραδίδει από τον Αζερµπαϊτζάν στην Ευρώπη. «Ελπίζω πως οι εξαγωγές του TAP θα µπορούσαν να αυξηθούν από τα 8 δισ. στα 10 δισ. κυβικά µέτρα ανά έτος», τόνισε.

Η τρίτη επιλογή στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής τόσο από υδροηλεκτρικούς σταθµούς όσο και από λιγνιτικές µονάδες (ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Η ΚΥΒΕΝΗΡΗΣΗ ΚΛΕΙΝΕΙ), ώστε να αντισταθµιστεί κατά το δυνατόν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας µε καύση φυσικού αερίου, εφόσον αυτό είναι σε έλλειψη, σενάριο που προς το παρόν δεν µοιάζει πολύ πιθανό.

ΡΩΣΙΑ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΕ LNG ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από διάφορες χώρες, όπως μετέδωσε την Τρίτη το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο υπουργός Nikolay Shulginov προέβη στη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο Energy Intelligence.

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί