Κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση TRT Haber, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θέλει να αναθερμάνει και να βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, αλλά και με κράτη του Κόλπου και της Βορείου Αφρικής, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η χώρα του αποτελεί σημαντικός παράγοντας στο περιφερειακό σύστημα της ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.
Παρά τις «διερευνητικές επαφές» με το Κάιρο πρόκειται για ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στις διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, αλλά με τα κράτη του Κόλπου, τόσο με την «εχθρα» του Τούρκου Προέδρου στον Αιγύπτιο ομόλογό του Αλ Σίσι, όσο και με την «κρίση» του καλοκαιριού του 2017 με «πρωταγωνιστή» το Κατάρ.
Το παρελθόν Ερντογάν – Αλ Σίσι
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο έχουν «καταστραφεί» από τότε που ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανέλαβε την εξουσία, μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 που εκδίωξε τον Μόρσι και κατευθύνθηκε ενάντια στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τον εκτοπισμένο Αιγύπτιο ηγέτη, καταδίκαζε συχνά τον Αλ Σίσι ως «δικτάτορα» και η Τουρκία έγινε ασφαλές καταφύγιο για τους Αιγύπτιους εξόριστους, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων προσωπικοτήτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που αντιτίθενται της κυβέρνησης στο Κάιρο.
Επιπρόσθετα, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές ευκαιρίες συνεργασίας με την Αίγυπτο, σε ένα μεγάλο εύρος περιοχών από την ανατολική Μεσόγειο έως και τη Λιβύη, ενώ πρόσθεσε πως: «Υπάρχει μια ιστορική ενότητα μεταξύ των λαών της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Οι σχέσεις μας μεταξύ των κρατών έχουν προχωρήσει σε αυτή τη βάση. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε ξανά αυτήν τη διαδικασία».
Οι «διερευνητικές επαφές» Τουρκίας και Αιγύπτου
Σημειώνεται ότι πριν από ένα μήνα, οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, διερευνητικές συνομιλίες, υπό τους υφυπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ μετά το πέρας αυτών δήλωσαν ότι:
«Οι συνομιλίες ήταν ειλικρινείς και σε βάθος. Αφορούσαν διμερή θέματα καθώς και έναν αριθμό περιφερειακών θεμάτων, ιδίως την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ακόμα, η Τουρκία διέταξε τηλεοπτικά κανάλια που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη, να σταματήσουν την κριτική για το Κάιρο, στο πλαίσιο των προσπαθειών εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο.
onalert
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Eurobasket: Ο χαμός με προκλητική ανάρτηση κατά της Ελλάδας και η «συγγνώμη» των Τούρκων
- Η Κλαυδία τραγούδησε στον Ασπρόπυργο και η γιαγιά της από κάτω την καμάρωνε! vid
- Σδούκου: Η παρουσία της Chevron στην Ελλάδα δεν έχει μόνο επενδυτική αλλά και γεωπολιτική σημασία
- Αρχαία Ολυμπία: Φωτιά στην περιοχή Σπαρτουλιά
- Ισπανία: 14 τραυματίες από έκρηξη σε καφέ της Μαδρίτης, vid
- «Θέλουμε τη χώρα μας πίσω»: Δεξιά-«αντεπίθεση» στο Λονδίνο κατά της χούντας, video
- Οδηγός «Φάντασμα» αγωνιστικού αυτοκινήτου συνελήφθη μετά από 6 ολόκληρα χρόνια! vid
- Το νησί σε σχήμα καρδιάς στην Κροατία προκαλεί παγκόσμια εντύπωση! vid
- Εντολή Β. Κικίλια για έρευνα του ΛΣ μετά το επεισόδιο με Ρομά στο λιμάνι της Αρκίτσας
- Ισπανός έσπασε το ρεκόρ για τα ταχύτερα 100 μέτρα προς τα πίσω με…τακούνια, vid
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΟΔΗΓΗΣΗ

ΜΜΜ

ΣΠΙΤΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

ΓΙΟΡΤΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΔΥΠΑ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
