Γεραπετρίτης: «Η Ευρώπη θα παράσχει την στήριξή της προς την Ελλάδα σε οποιαδήποτε απειλή»

Τι ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας

«Είναι αυτονόητο ότι η Ευρώπη θα παράσχει την στήριξή της προς την Ελλάδα σε οποιαδήποτε απειλή, η οποία υπάρχει προς την χώρα μας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο υβριδικό κανάλι του Οικονομικού Ταχυδρόμου (OT FORUM), στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σημείωσε πως η Ελλάδα κατέθεσε επίσημα διαβήματα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τόσο σε σχέση με τα θαλάσσια περιβαλλοντικά πάρκα, όσο και σε σχέση με αντιδράσεις, οι οποίες διατυπώθηκαν στα ειδικά χωροταξικά σχέδια που η Ελλάδα με τρόπο κυρίαρχο επιβάλλει. Ακόμη, ο ίδιος ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ιρλανδία.

«Προσβλέπουμε στην στήριξη και την αλληλεγγύη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των κρατών μελών», ανέφερε.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «η αξία της πραγματικής ουσιαστικής διπλωματίας είναι να μπορείς να συζητάς ακόμα κι αν έχεις διαφορές».

«Την τελευταία τριετία έχουμε κατακτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο επικοινωνίας με την Τουρκία, μια σχέση, η οποία είναι λειτουργική και έχει παραγάγει απτά αποτελέσματα, ιδίως στο επίπεδο του μεταναστευτικού ή των παραβιάσεων του εμπορικού ισοζυγίου», αναφέρθηκε.

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, «βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης, η οποία συνδέεται με μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Η δική μας πεποίθηση είναι ότι θα πρέπει να εξακολουθούμε να συζητούμε και να βρίσκουμε τον τρόπο εκείνον να προλαμβάνονται κρίσεις. Από την άλλη, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο αναγκαίος διάλογος δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και οποιαδήποτε υπαναχώρηση από τις εθνικές θέσεις, που για μας αποτελούν ένα ιερό».

«Πάντοτε περιμένουμε τις αντιδράσεις και ιδιαιτέρως περιμένουμε τις αντιδράσεις όταν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Εκείνο το οποίο νομίζω διακρίνει την πολιτική και τη διπλωματία μας στην εξωτερική πολιτική της τελευταίας τριετίας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών», υπογραμμίστηκε.

«Για εμάς η παραμονή σε μία στάσιμη κατάσταση είναι πραγματική οπισθοδρόμηση», τόνισε χαρακτηριστικά. «Ούτε πρόκειται ποτέ να απεμπολήσουμε το μονομερές μας δικαίωμα να έχουμε τη δομή αμυντικών δυνάμεων που επιθυμούμε, ούτε βεβαίως θα κάνουμε παραχώρηση σε σχέση με τις διεθνείς μας συμμαχίες», σημειώθηκε.

Η Ελλάδα βάζει στο τραπέζι τα επιχειρήματά της, σημείωσε: τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τα δικαιώματά μας για έρευνα και εξόρυξη, το δικαίωμα μας σε θαλάσσια περιβαλλοντικά πάρκα, τις διεθνείς μας συμμαχίες, την αμυντική μας θωράκιση. «’Αρα, αναμένουμε τις αντιδράσεις. Θα ήμασταν αιθεροβάμονες να θεωρούμε ότι, όταν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, δεν θα υπάρχει αντίδραση», τονίστηκε.

«Οτιδήποτε πράττει η Ελλάδα, το πράττει με συνέπεια και με πλήρη προσήλωση στους κανόνες της διεθνούς δικαίου δικαιοπραξίας. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς, θέλουμε να υπηρετούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και για το λόγο αυτό πάντοτε ενεργούμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο», επισημάνθηκε.

Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι περιβαλλόμαστε από δύο πολέμους στη γειτονιά μας, αλλά και από μία εξαιρετικά έκρυθμη κατάσταση στην Αφρική, ιδίως στην Υποσαχάρια Αφρική, με σειρά εμφυλίων πολέμων και πραξικοπημάτων, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες τεράστιας μετακίνησης πληθυσμού.

Από την άλλη πλευρά, το να συζητήσουμε για το μεγάλο θέμα «δηλαδή για το υποκείμενο ζήτημα το οποίο παράγει, όπως σωστά είπατε, τις κρίσεις – το οποίο είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, είναι πράγματι ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί. Μακρά και βιώσιμη ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας θα υπάρξει μόνον εάν επιλυθεί το ζήτημα αυτό».

Ερωτηθείς για την πρόσφατη επίσκεψη του Ιμπραήλ Καλίν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των γειτονικών κρατών πάντοτε συνεργάζονται και υπάρχουν διαρκείς ανταλλαγές επισκέψεων και με την Τουρκία και με τις υπόλοιπες γειτονικές μας χώρες.

Αυτά αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου Eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί