Απέπλευσε για το Καστελόριζο το “Oruc Reis” – ΥΠΕΞ προς Τούρκους: «Μείζονα κλιμάκωση. Σταματήστε τώρα!»

Κρίσιμες ώρες με το "Οruc Reis" να κατευθύνεται κοντά στα 6 μίλια από τα ελληνικά νησιά!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά την ιταμή πρόκληση των Τούρκων να εκδώσουν NAVTEX όχι μόνο αντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά μία «ανάσα» από τις ακτές των ελληνικών μας νησιών.

Αυτή η κίνηση εννοείται πως μηδενίζει κάθε πιθανότητα για διάλογο και διαπραγματεύσεις και πλέον βρισκόμαστε προ μίας ακόμη μεγαλύτερης σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι κρίσης.

Με δεδομένα τα παραπάνω, οργισμένη είναι η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ στη νέα navtex που εξέδωσε χθες τα μεσάνυχτα η Τουρκία:

.

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

.

Την ίδια ώρα οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το τουρκικό ερευνητικό να έχει ήδη ξεκινήσει με προορισμό το Καστερόριζο:

Θυμίζουμε την περιοχή την οποία παρανόμως δέσμευσε χθες αργά τη νύχτα και μέχρι τις 22 Οκτωβρίου η Άγκυρα:

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί