• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ τους Τούρκους η Ρωσία!!! ΣΤΗΡΙΞΗ σε Κύπρο, στην Μεγαλόνησο ο Λαβρόφ

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ τους Τούρκους η Ρωσία!!! ΣΤΗΡΙΞΗ σε Κύπρο, στην Μεγαλόνησο ο Λαβρόφ

LAVROV_ZAKHAROVA
Τελειώνει η υπομονή της Μόσχας – Ανακοίνωση Λευκωσίας για τις NAVTEX

Μεγαλοπρεπή διάψευση των ισχυρισμών πως η Ρωσία στηρίζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε ως προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλονται στην στήριξη της Μόσχας, με αφορμή την έκδοση των δύο τουρκικών NAVTEX που αφορούσαν ασκήσεις με πυρά των Ρώσων ανάμεσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Κύπρο. Άλλωστε όπως σας είχαμε γράψει στο el.gr, οι Τούρκοι μπλέκουν τους Ρώσους σε επικίνδυνα μονοπάτια για τους ίδιους (ΕΔΩ).

Η Ρωσία με τις εν λόγω ασκήσεις, αν τελικά διεξαχθούν, δείχνει απλά πως δίνει το «παρών» στις σημαντικές εξελίξεις που φέρνουν αλλαγές στην περιοχή, με τους Τούρκους να σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν.

Σε ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης η κ. Ζαχάροβα, σχετικά με την υποτιθέμενη στήριξη των Ρώσων στις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, ανέφερε πως: «τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω μόνο προκλητικούς».

Εν συνεχεία, προσέθεσε πως η Ρωσία δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα, συγκρούσεις, και αυτό «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

Τέλος, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ: «δεν έχει σημασία αν οι χώρες που βρίσκονται σε “σύγκρουση” είναι σύμμαχοι στο στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ», καθώς η Ρωσία «υποστηρίζει την επίλυση οποιωνδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, μέσω της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων βάσει διεθνών νομικών κανόνων». Αυτή είναι και η θέση Ελλάδας και Κύπρου, η προσήλωση δηλαδή στο Διεθνές Δίκαιο.

ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ NAVTEX ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ

«Η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος ερωτηθείς για το θέμα της έκδοσης νέων navtex από πλευράς Τουρκίας για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού είπε ότι «είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III.

Και είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες navtex. Όμως έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σε ερώτηση είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία απάντησε «όχι. Το παράπονο μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».  

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ NAVTEX ΠΟΥ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΜΠΛΕΞΟΥΝ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Δύο νέες παράνομες NAVTEX έσπευσε να εκδώσει νωρίτερα η Τουρκία για εκπαιδευτικές ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που συμπίπτουν με εκείνες στις οποίες πλέουν τα ερευνητικά σκάφη «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός», προκαλώντας Ελλάδα και Κύπρο.

Με τις δύο Navtex καλούνται οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις να επιδείξουν προσοχή καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές διεξάγουν δήθεν έρευνες τα «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμαπρός». Με άλλα λόγια οι Τούρκοι εμπλέκουν τον Πούτιν και του συνιστούν προσοχή, ενώ είναι αναρμόδιοι για αυτή την περιοχή.

Οι Τούρκοι δηλαδή ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΑΝ ΨΕΥΔΩΣ πως η Μόσχα ζήτησε την… άδειά τους για ασκήσεις και μάλιστα με την συμμετοχή τους.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΛΑΒΡΟΦ

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την Τρίτη (08/09) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέϊ Λαβρόφ, δείχνοντας πως η Μόσχα δεν εγκαταλείπει την Κύπρο.

Ο Λαβρόφ θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Ρωσική Ομοσπονδία, όσο και γενικότερα την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι η γνωστοποίηση της επίσκεψης του κου Λαβρόφ στην Κύπρο έγινε στις 19 Αυγούστου 2020 σε ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον ίδιο και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας.

Σε αυτές, οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την προσήλωσή τους στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.