• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΜΠΛΕΚΟΥΝ τους Ρώσους οι Τούρκοι – Στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ελλάδα και Κύπρος

ΜΠΛΕΚΟΥΝ τους Ρώσους οι Τούρκοι – Στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ελλάδα και Κύπρος

oruc reis
Τι ακριβώς αναφέρουν...

Δύο νέες παράνομες NAVTEX έσπευσε να εκδώσει η Τουρκία για υποτιθέμενες εκπαιδευτικές ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που συμπίπτουν με εκείνες στις οποίες πλέουν τα ερευνητικά σκάφη «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός», προκαλώντας Ελλάδα και Κύπρο.

Με τις δύο Navtex καλούνται οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις να επιδείξουν προσοχή καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές διεξάγουν δήθεν έρευνες τα «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμαπρός». Με άλλα λόγια οι Τούρκοι εμπλέκουν τον Πούτιν και του συνιστούν προσοχή, ενώ είναι αναρμόδιοι για αυτή την περιοχή.

Αν οι Ρώσοι πράγματι κάνουν ασκήσεις, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Όπως και να έχουν τα πράγματα οι Τούρκοι παρουσιάζονται ως κυρίαρχοι της περιοχής και σε περίπτωση που θα γίνουν ασκήσεις, τότε κουνούν το δάκτυλο στην «Αρκούδα». Το ότι εμπλέκουν την Ρωσία, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν είναι βέβαιο πως θα τους βγει σε καλό.

Σύμφωνα με τον σταθμό της Αττάλειας, η πρώτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8-22 Σεπτεμβρίου δυτικά της Κύπρου και η δεύτερη μεταξύ 17-25 Σεπτεμβρίου στα ανατολικά.

Η διπλή ναυτική οδηγία, όπως αναφέρει η hurriyet, θα γίνει με πραγματικά πυρά, εντός του Σεπτέμβρη, με την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός». Οι δύο ασκήσεις φέρονται πως θα γίνουν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή, στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ανατολικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις NAVTEX που δημοσίευσε ο Τούρκος ανταποκριτής του MiddleEastEye, Ραζίπ Σοϊλού, οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 8-22 Σεπτεμβρίου και 17-25 Σεπτεμβρίου. Η μία άσκηση αναμένεται να γίνει κοντά στο ερευνητικό Oruc Reis, στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, ενώ η δεύτερη στην κυπριακή ΑΟΖ.