Τοποθέτηση Χαρίτση σε συζήτηση με θέμα: Πορεία υλοποίησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/10/2019 Τοποθέτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στη συζήτηση με θέμα: «Πορεία υλοποίησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) ΕΣΠΑ 2014-2020 – Ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης αναφορικά με την κατανομή των νέων χρηματοδοτήσεων από τα ΕΔΕΤ περιόδου 2021-2027» “Εθνικό ζήτημα, και πολύ σημαντικό […]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17/10/2019

Τοποθέτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στη συζήτηση με θέμα: «Πορεία υλοποίησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) ΕΣΠΑ 2014-2020 – Ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης αναφορικά με την κατανομή των νέων χρηματοδοτήσεων από τα ΕΔΕΤ περιόδου 2021-2027»

“Εθνικό ζήτημα, και πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία” χαρακτήρισε τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας -κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της βουλής- τους κινδύνους που ελλοχεύουν από “την εικόνα που καλλιεργείται ότι η Ελλάδα υπολείπεται και κινδυνεύει να χάσει ευρωπαϊκούς πόρους”. “Η χώρα μας έκανε άλματα τα προηγούμενα χρόνια και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και σε επίπεδο διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων”, αντέτεινε.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2020 που κατατέθηκε, ο Αλ. Χαρίτσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και ζήτησε να μάθει γιατί προβλέπεται υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το β΄ εξάμηνο του 2019, ενώ το α΄ εξάμηνο είχε καταγραφεί αύξηση στην εκτέλεσή του κατά 500 εκατ. ευρώ, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε, ακόμη, ότι η κατανομή των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων “πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το ΑΕΠ αλλά και άλλα κριτήρια όπως η νησιωτικότητα και η ορεινότητα των περιοχών, καθώς και κοινωνικούς δείκτες, για να καλύπτονται πραγματικές ανάγκες”, και κάλεσε την κυβέρνηση να το λάβει υπόψη.

Για την περίοδο 2014-2020, ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην επιτυχή ενεργοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων και υπενθύμισε ότι “ύστερα από τις ενέργειες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσε σε επίσκεψή του στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2018 ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης πόρων από τα ευρωπαϊκά και διαρθρωτικά ταμεία”.

Όσον αφορά στην πρόταση της Κομισιόν για την περίοδο 2021-2027, ” για την Ελλάδα προβλέπονται αυξημένα κονδύλια κατά 8%, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μειώνονται κατά 7%, και για αυτό ευθύνεται η δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, από τον ΣΥΡΙΖΑ”. “Η πρόταση αυτή πρέπει να επιβεβαιωθεί και να επικυρωθεί, και καλώ την κυβέρνηση να τη στηρίξει”, τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Στο μεταξύ, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε προσπάθειες επιτυχημένης συνεργασίας με τις περιφέρειες όσον αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων, ενώ συνεργάστηκε και με τους δήμους. “Για την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού είχαμε δρομολογήσει το 2018 ένα τριετές πλάνο 1.500 προσλήψεων, βάσει των αναγκών που η ίδια η ΚΕΔΕ & η ΕΝΠΕ είχαν προσδιορίσει”, υπενθύμισε και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό της Ν.Δ. να μάθει “τί γίνεται με τις προσλήψεις αλλά και ποιες άλλες εναλλακτικές προγραμματίζει”.

Αναφέρθηκε, δε, και στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, που υλοποιείται από τα μέσα του 2016, ζητώντας να μάθει αν και πώς πρόκειται η κυβέρνηση να το ενισχύσει.

Τέλος, σχετικά με το μετρό Θεσσαλονίκης έκρουσε τον κώδωνα ότι μετά το τέλος του 2023 δεν υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον χρηματοδότηση, και κάλεσε την κυβέρνηση να μην το αγνοεί.

photo:eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί