Σοβαρά λάθη στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρό και ανεξήγητο λάθος της κυβέρνησης, να απορρίψει δύο τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο καταγγέλει ο τομεάρχης Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος. Ειδικότερα, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί τη δημιουργία ειδικού κεφαλαίου στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στις περιοχές της χώρας […]

Σοβαρό και ανεξήγητο λάθος της κυβέρνησης,

να απορρίψει δύο τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο καταγγέλει ο τομεάρχης Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί τη δημιουργία ειδικού κεφαλαίου στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στις περιοχές της χώρας που η παραγωγική τους βάση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λιγνιτική παραγωγή, στερεί το δικαίωμα της ανάπτυξης και της εργασίας, δηλαδή τη δίκαιη μετάβαση, στους πολίτες και τις επιχειρήσεις αυτών των περιοχών». Όπως προσθέτει, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς, δεν έχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της χώρας και ασκεί πολιτική μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών και όχι ουσίας, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας νέων ανισοτήτων.

Ακολούθως, ο κ. Φάμελλος σημειώνει ότι «η άρνηση αποδοχής της τροπολογίας για την παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών για την υπαγωγή αυθαιρέτων που εκκρεμούν από τον ν. 4178/2013, αφήνει στον αέρα περίπου 350.000 δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων του ν. 4178/2013 που δεν έχουν μεταφερθεί στον ισχύοντα νόμο 4495/2017, καθώς η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών λήγει στις 3 Νοεμβρίου. Η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τρίμηνη παράταση της προθεσμίας ανταποκρίνεται στο αίτημα του τεχνικού κόσμου αλλά και πολλών Ελλήνων πολιτών και είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα εκ των υστέρων, προχωρώντας ενδεχομένως σε νομοθετικούς ακροβατισμούς, μόνο και μόνο για να μην αποδεχτεί την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πραγματικά ακατανόητη η άρνηση του κ. Χατζηδάκη να υιοθετήσει την τροπολογία.

Στη σειρά ακατανόητων πράξεων της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως τονίζει ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, «προστίθεται τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που επιχειρεί να τροποποιήσει το σύνολο του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης, δόμησης, εγκατάστασης, λειτουργίας, ακόμα και περιβαλλοντικής αδειοδότησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων και μάλιστα χωρίς την υπογραφή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιχειρεί, ακόμη, να μεταφέρει την αδειοδοτική διαδικασία εκτός δημόσιων δομών (υπουργείων, Περιφερειών, ΟΤΑ και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων) που την ασκούν μέχρι σήμερα. Η τροπολογία περί “κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων” αποτελεί μνημείο κακής, πρόχειρης και παράλογης νομοθέτησης, η οποία αγνοεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο και τις επεξεργασίες του επιμελητηριακού κόσμου και συνεπώς δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον υπ. Ανάπτυξης, πέρα από πρόχειρες και ανεφάρμοστες ρυθμίσεις, σε συνεννόηση με τον υποψήφιο της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Δυστυχώς, όμως, αυτού του είδους οι (ν)τροπολογίες ναρκοθετούν την αναπτυξιακή διαδικασία καθώς αγνοούν την επιστημονική γνώση και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, καθαρά για μικροκομματικούς λόγους, απαξιώνοντας τον δημόσιο τομέα και τους υπαλλήλους».

Τέλος, ο κ. Φάμελλος υποστηριζει ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τα γεωχωρικά δεδομένα -ως ψηφιακό χάρτη- σε φορέα εκτός του ΥΠΕΝ, αποτελεί σοβαρό λάθος και οπισθοχώρηση της διοίκησης στη χώρα μας, ειδικά ενώ λειτουργεί ήδη αντίστοιχη Διεύθυνση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δυστυχώς, τα αρνητικά αποτελέσματα της απόφασης αυτής θα τα δούμε στο μέλλον, όταν θα πρέπει να επουλώνουμε τις πληγές που θα έχουν αφήσει οι μαθητευόμενοι μάγοι των ιδιωτικοποιήσεων».

photo:eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί