Ωρολογιακή «ΒΟΜΒΑ» έτοιμη να σκάσει στην Ελλάδα

Όταν τελειώσουν τα χρήματα των διεθνιστών, τότε,,,

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να βρίσκεται στο… κόκκινο. Αυτό γιατί ο κορωνοϊός και τα μέτρα περιορισμού που λαμβάνονται, με αφορμή αυτόν,  έχει οδηγήσει σε μπαράζ λουκέτων στην αγορά, απολύσεις και περαιτέρω ελαστικοποίηση της απασχόλησης, με συνέπεια την ραγδαία μείωση των εσόδων που προέχονται από εισφορές αλλά και των εσόδων από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα γράφονται, ο προϋπολογισμός του 2020 γλίτωσε οριακά από το έλλειμμα, επειδή αυξήθηκε σημαντικά η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού φορέα. Επιπροσθέτως, μεγάλες δαπάνες μεταφέρθηκαν στο τρέχον έτος.

Τι θα γίνει όταν σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση, η οποία προήλθε από το εξωτερικό;;; Πως θα αντιμετωπιστεί η τρικυμία που προκαλεί ο κορωνοίός;;;

Το 2020 χρονιά καταγράφηκε ίσως η χειρότερη επίδοση από το 2013 σε επίπεδο προσλήψεων. Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις ήταν λιγότερες κατά 844.443 το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ το τελικό ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων το 2020, ήταν αρνητικό κατά 34.641 θέσεις. Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων σταμάτησε να λειτουργεί ή λειτούργησε υπό ειδικό καθεστώς, με ελάχιστον ή καθόλου προσωπικό, τουτέστιν: Αρκετοί σταμάτησαν να πληρώνουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, το 2020 τα έσοδα από εισφορές μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα ήταν 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα, από εισφορές μη μισθωτών (ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων κλπ) 250 εκατ. ευρώ λιγότερα, ενώ και τα έσοδα από τις ρυθμίσεις συρρικνώθηκαν κατά 250 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η υστέρηση στα έσοδα σε σχέση με το 2019 άγγιξε το 1,7 δισ. ευρώ.

Βάσει εκτιμήσεων, το μέλλον μοιάζει πιο δυσοίωνο: Υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους, και ειδικότερα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, αναμένεται απόκλιση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ που θα ξεπερνά το 1 δισ. Ευρώ!!! Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της τρέχουσας χρονιάς, συμπληρώνουν, θα αποφευχθεί δύσκολα, ακόμη και αν ανοίξει κανονικά η αγορά έως το Πάσχα.

Μία ωρολογιακή «βόμβα», η οποία εφόσον σκάσει, τότε…

Με πληροφορίες από enikonomia.gr

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί