Οι Έλληνες τουρίστες ανακαλύπτουν την Ιορδανία

Το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες τουρίστες στην Ιορδανία βρέθηκαν μέσα στη δεκάδα των χωρών που αγόρασαν το Jordan pass, ένα “πακέτο” σε προνομιακή τιμή, που δίνει στον επισκέπτη πρόσβαση σε περισσότερα από 40 αξιοθέατα και ψηφιακούς χάρτες, ενώ τον απαλλάσσει από τα τέλη έκδοσης βίζας, με την προϋπόθεση η διαμονή του να περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 […]

Το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες τουρίστες στην Ιορδανία βρέθηκαν μέσα στη δεκάδα των χωρών που αγόρασαν το Jordan pass,

ένα “πακέτο” σε προνομιακή τιμή, που δίνει στον επισκέπτη πρόσβαση σε περισσότερα από 40 αξιοθέατα και ψηφιακούς χάρτες, ενώ τον απαλλάσσει από τα τέλη έκδοσης βίζας, με την προϋπόθεση η διαμονή του να περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 διανυκτερεύσεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τουρισμού της Ιορδανίας, από τις αρχές του 2019 μέχρι τέλος του Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, οι Έλληνες τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ιορδανία ήταν περίπου κατά 82% περισσότεροι συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2018.

Τι συνέβη και η Ιορδανία μπήκε δυναμικά στη λίστα των επιλογών των Ελλήνων; Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το στέλεχος του JTB (Jordan Tourism Board), του Οργανισμού Τουρισμού της Ιορδανίας, Άμερ Τουάλ (Amer Twal,) εξειδικευμένος στον θρησκευτικό τουρισμό, τον τελευταίο χρόνο γίνεται μια συστηματική και δυναμική καμπάνια για την ανάδειξη και προβολή της Ιορδανίας ως τουριστικού προορισμού, η οποία συνοδεύτηκε από το άνοιγμα νέων αεροπορικών συνδέσεων και μια σειρά δράσεων για την παρουσίαση της Ιορδανίας στην Ελλάδα. «Την ίδια ώρα δημιουργήσαμε πολλές διαδρομές θρησκευτικού τουρισμού, με έμφαση στον προσκυνηματικό τουρισμό, αλλά κυρίως στην εμπειρία. Μέσα στους στόχους μας είναι η ανάδειξη της Βηθανίας πέρα από την Ιορδανία, ο τόπος όπου βαπτίστηκε ο Ιησούς και τα βήματα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, σε συνδυασμό με δεκάδες άλλες τοποθεσίες που αναφέρονται στη Βίβλο»,επισημαίνει ο κ.Τουάλ.

«Η Ιορδανία έχει τεράστιο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα, που συνδέεται με την πίστη. Οι νέοι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αλλά εμείς θέλουμε να τους δείξουμε ότι μπορούν να το ανακαλύψουν και να το δουν με τον τρόπο που θα επιλέξουν εκείνοι: με τα πόδια, το ποδήλατο, το αυτοκίνητο…Υπάρχουν πολλά πράγματα να δεις και να εξερευνήσεις στην Ιορδανία. Εμείς, αυτό που κάναμε ήταν να αναδείξουμε και το πνευματικό της -αν θέλετε- κομμάτι. Τη δυνατότητα να γνωρίσει κάποιος τους Άγιους Τόπους, το όρος Νέμπο από όπου ο Μωϋσής είδε τη γη της Επαγγελίας, τον λόφο του Προφήτη Ηλία, από όπου λέγεται ότι ο Προφήτης αναλήφθηκε στον ουρανό, την πόλη Μάνταμπα με τον ψηφιδωτό χάρτη όπου απεικονίζεται το σύνολο των Αγίων τόπων και βρίσκεται στην Ρωμαϊκή ορθόδοξη εκκλησία, την αρχαία πόλη της Γέρασα, η οποία κατοικείται για περισσότερα από 6.500 χρόνια και άλλα ακόμη πολλά σημαντικά αξιοθέατα που συνδέονται με την Βίβλο».

Πιο δημοφιλής προορισμός, ωστόσο, είναι η Αρχαία πόλη της Πέτρας, η λαξευμένη στους βράχους πόλη που άκμασε κατά την κυριαρχία των Ναβαταίων από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι τις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Μάλιστα, στις 21 Νοεμβρίου η Ένωση Ξεναγών της Πέτρας γιόρτασε την ημέρα που συμπληρώθηκαν 1 εκατομμύριο επισκέπτες συνολικά από τις αρχές του 2019, δίνοντας στο άτομο που έκοψε το συγκεκριμένο εισιτήριο (μια γυναίκα από τις ΗΠΑ) ελεύθερη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, όσες φορές το επιθυμήσει. Από τις αρχές του 2019 έως τον Νοέμβριο πάντως, η αύξηση των επισκεπτών στην Πέτρα άγγιξε το 37,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Το όρος Νέμπο ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές αξιοθέατο μετά τον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας, καθώς από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 δέχτηκε περισσότερους από 620.000 επισκέπτες, ενώ ο χώρος της βάπτισης περισσότερους από 170.000 για το ίδιο διάστημα.

Σπα στη Νεκρά θάλασσα και περιπέτεια στην έρημο

Η Ιορδανία είναι ένας προορισμός με πολλές εναλλαγές και τη δυνατότητα να συνδυάσει κανείς διαφορετικές εμπειρίες, όπως σημειώνει ο κ.Τουάλ. «Στο ταξίδι του ο επισκέπτης μπορεί να εντάξει πολλά πράγματα, όπως είναι η μοναδική εμπειρία του να κολυμπήσει στη Νεκρά Θάλασσα, να επιπλεύσει για την ακρίβεια, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι προκαλεί άνωση. Πρόκειται ουσιαστικά για μια λίμνη και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της γης, 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου. Η βουτιά στη Νεκρά Θάλασσα συνδυάζεται με λασποθεραπεία και ξέγνοιαστες διακοπές σε πολυτελή θέρετρα. Υψηλής ποιότητας και πολυτελή καταλύματα βρίσκει κανείς σε πολλές περιοχές, όπως φυσικά και στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν. Αυτό δε σημαίνει ότι η Ιορδανία είναι ακριβή χώρα. Υπάρχει η δυνατότητα να μείνει κανείς και σε πιο οικονομικά καταλύματα, όπως και να επιλέξει μια low cost αεροπορική εταιρεία για να έρθει», αναφέρει ο κ.Τουάλ. «Η Ιορδανία προσφέρει έντονες εμπειρίες. Όσο εντυπωσιασμένος είναι κανείς φεύγοντας από την Πέτρα, τόσο ενθουσιασμένος είναι και όταν φεύγει από την έρημο Wadi rum, όπου το τοπίο είναι τόσο μοναδικό, που ενέπνευσε αρκετούς παραγωγούς ταινιών να κάνουν εκεί τα γυρίσματα. Την εμπειρία στην έρημο μπορείς να την ζήσεις με δεκάδες τρόπους: τζιπ, άλογα, καμήλες, πτήσεις με μικρά αεροπλάνα… ακόμη και αλεξίπτωτα», σημειώνει ο κ.Τουάλ.

Ιορδανία, μια ασφαλής χώρα που έχει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα

Το Χασεμίτικο Βασίλειο της Ιορδανίας, που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή και συνορεύει με τη Συρία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, είναι μια χώρα ασφαλής όπου συνυπάρχουν ειρηνικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι, με τους δεύτερους να είναι η πλειονότητα. Μάλιστα, στην Ιορδανία δεν λένε «είμαι Χριστιανός» ή «είμαι Μουσουλμάνος». Λένε «είμαι Ιορδανός», όπως τονίζει ο Μητροπολίτης Διοκαισαρείας Βενέδικτος και ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκεται στη ανατολή όχθη του Ιορδάνη ποταμού.

«Οι Ιορδανοί αγαπούν πολύ την Ελλάδα και οι αεροπορικές συνδέσεις που έχουν προστεθεί, σε συνδυασμό με την καμπάνια που γίνεται, ευνοούν πλέον όχι μόνο την αύξηση των Ελλήνων τουριστών στην Ιορδανία αλλά και το αντίστροφο», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίτιμη πρόξενος της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη, Δέσποινα Μαντά. «Από την πλευρά μας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού της Ιορδανίας γίνονται συστηματικές προσπάθειες για την προβολή της Ιορδανίας στην Ελλάδα και γενικότερα την ανάπτυξη του τουρισμού. Οι Ιορδανοί αγαπούν πολύ την Ελλάδα, τα νησιά μας, την γαστρονομία και τη θάλασσα. Η Ελλάδα πλέον συνδέεται αεροπορικώς τόσο από Αθήνα, όσο και από Θεσσαλονίκη με τρεις διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες, κάτι που ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία», πρόσθεσε η κ.Μαντά.

Ακολουθούν οι λεζάντες για τις επισυναπτόμενο φωτογραφικό υλικό:

Φωτο 1 -Η λαξευμενη στους βράχους πόλη της Πέτρας

Φωτο 2 -Ο Αμερ Τουάλ μπροστά στο κεντρικό ψηφιδωτό της Μάνταμπα

Φωτο 3 -Υποδοχή επισκεπτών στην Μάταμπα

Φωτο 4 -Η Νεκρά Θάλασσα

photo:pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί