Μητσοτάκης: Βασικός πυλώνας της οικονομίας το τραπεζικό σύστημα

Στο σημαντικό ρόλο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο χαρακτήρισε, «βασικό πυλώνα της οικονομίας», αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της ένωσης ελληνικών τραπεζών παρουσίασε τέσσερις προτεραιότητες προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να τροφοδοτήσει τον κύκλο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως αυτοί που κυβέρνησαν την χώρα από το 2015 και μετά ψήφισαν και θα ψηφίσουν μέτρα λιτότητας που κανείς στο παρελθόν δεν είχε τολμήσει να ζητήσει.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τις θέσεις της ΝΔ για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας αναφέροντας:

1) Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. “Λιτό και ευέλικτο κράτος, μείωση φόρων και εισφορών, στήριξη των μη προνομιούχων, ενίσχυση όλων των Ελλήνων” είναι οι προτεραιότητές μας τόνισε ο κ.Μητσοτάκης που επέμεινε στην αναγκαιότητα ενός σταθερού φορολογικού συστήματος τουλάχιστον για πέντε χρόνια με μειωμένους συντελεστές.

2) Νέο ασφαλιστικό σύστημα με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με εποπτεία του δημοσίου.   “Προτείνουμε μία συμφωνία αλήθειας με την επιχειρηματική κοινότητα. Εμείς μειώνουμε φόρους και εισφορές και οι επιχειρήσεις επενδύουν στους εργαζόμενους, τους κάνουν συμμέτοχους στις επιχειρήσεις τους” ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.

3) Επιστροφή καταθέσεων μέσα από μία γενικευμένη ρύθμιση που θα πριμοδοτήσει την επιστροφή των χρημάτων, με στόχο σε πρώτη φάση την επιστροφή των εταιρικών καταθέσεων, οι οποίες ανέρχονται περίπου στα 12 δισ. ευρώ.   “Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί το αδιάθετο ποσό των 27,4 δισ. ευρώ που περισσεύει από το τρίτο πρόγραμμα προκειμένου ένα μέρος του να χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του ρέπος. Εφτά έως οχτώ δισ. ευρώ από αυτά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση των ρέπος και να αυξηθεί η ρευστότητα . Ενα άλλο μέρος τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

4) Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.   “ Οι πλειστηριασμοί πρέπει να αποτελούν την ύσταση λύση, με πρόνοια για τους πιο αδύναμους. Η εμπειρία των ρυθμίσεων των τελευταίων ετών μας δίνει την εμπειρία για να εντοπίζουμε πιο εύκολα τον στρατηγικό κακοπληρωτή. Από τα 100 δισ. ευρώ που οφείλονται στην εφορία τα περισσότερα είναι ανείσπραχτα και μπορούν να διαγραφούν. Στην συνέχεια όσες οφειλές χαρακτηριστούν εισπράξιμες να μπουν σε ρύθμιση 120 δόσεων, χωρισμένες σε δύο μέρη. Το ένα από τα οποία θα παγώσει και θα ρυθμιστεί σε δεύτερο χρόνο” πρότεινε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πρώτος στόχος της ΝΔ είναι η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών .

“Καμία ανοχή δεν μπορεί να επιδεικνύεται σε υφιστάμενους μετόχους που χρεοκώπησαν στο εξωτερικό, άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους τους και αρμενίζουν με τα κοτερά τους στο Αιγαίο” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης , συμπληρώνοντας πως μία αναπτυξιακή τράπεζα που κανείς δεν ξέρει από που θα χρηματοδοτηθεί και που μπορεί τελικά να παίξει πολιτικά παιχνίδια δεν αποτελεί προτεραιότητα του.

“Η Ελλάδα δεν έχει ποτέ αντιμετωπίσει μία τόσο δύσκολη κατάσταση όσο η κατάσταση των τελευταίων οχτώ χρόνων. Εχουμε μία κυβέρνηση που δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή. Οσο και αν θέλει να αποτρέψει τις εκλογές, αυτές θα γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Η ουσία είναι ότι η χώρα απαιτεί ένα σχέδιο που θα σώσει την οικονομία. Εχω πλήρη επίγνωση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν ενεργοποιηθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις της οικονομίας , σε αυτό το σχέδιο χωράνε και θα πρέπει να συμπορευθούν και οι ελληνικές τράπεζες” σημείωσε καταλήγοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από Παραπολιτικά

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί