Μ. Σπυράκη- Ενεργειακό φόρουμ: Χρειάζονται ρεαλιστικά σχέδια για τις λιγνιτικές περιοχές

Την ανάγκη να εφαρμοστούν ρεαλιστικά σχέδια και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τα προγράμματα «δίκαιης μετάβασης» των περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα, στην εποχή της απανθρακοποίησης επεσήμανε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη μιλώντας σήμερα στο Ενεργειακό φόρουμ των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι απαραίτητο […]

Την ανάγκη να εφαρμοστούν ρεαλιστικά σχέδια και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τα προγράμματα «δίκαιης μετάβασης» των περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα, στην εποχή της απανθρακοποίησης επεσήμανε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη μιλώντας σήμερα στο Ενεργειακό φόρουμ των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν προγράμματα μετεκπαίδευσης και αναβάθμισης των προσόντων των εργαζομένων, ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι οι εργαζόμενοι στα ορυχεία θα μετατραπούν σε επιστήμονες της Πληροφορικής. Για το λόγο αυτό επεσήμανε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός κ.α.

Ως προς την χρηματοδότηση, αναμένεται η ενεργοποίηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ με αρχικά κεφάλαια ύψους 4,8 δισ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον ιδιωτικό τομέα. Το ταμείο απευθύνεται σε 41 περιφέρειες της ΕΕ που έχουν αυξημένη εξάρτηση από τη βιομηχανία του άνθρακα, μία εκ των οποίων είναι η Δυτική Μακεδονία.

Η κ. Σπυράκη ανέφερε ακόμη ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του Μηχανισμού Εμπορίας Δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα θα ενταχθεί η αγροτική παραγωγή, ενώ θα αυξηθούν οι υποχρεώσεις της ναυτιλίας και των αερομεταφορών. Εξέφρασε πάντως την ανησυχία της για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να διακόψει τη χρηματοδότηση των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από το 2020, σημειώνοντας ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στη μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα χρειαστούν μονάδες φυσικού αερίου.

Στο ίδιο φόρουμ η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασε τους άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάργηση της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη ως το 2028.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς σημείωσε ότι καθώς το 2030, το 30 – 35 % της κατανάλωσης ενέργειας θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές, για το υπόλοιπο 65 – 70 % θα εξακολουθούν να χρειάζονται υδρογονάνθρακες, για την εισαγωγή των οποίων η χώρα μας δαπανά σήμερα 11 δισ. ευρώ ετησίως. Ανέφερε ακόμη το παράδειγμα χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις για καθυστερήσεις στην εκτέλεση προγραμμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Τέλος ο Konstantin Sirleshtov, νομικός από τη Βουλγαρία (CMS Law Firm) σημείωσε ότι πολυεθνικές εταιρίες έχουν επενδύσει στη γειτονική χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ερευνητικές γεωτρήσεις, χωρίς θετικό αποτέλεσμα (ανακάλυψη κοιτάσματος) ως τώρα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί