«Η ιστορική εξέλιξη του εμπορικού κόσμου και του εμπορικού συνδικαλισμού στην πόλη του Πειραιά» αποτέλεσε το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας, στο αμφιθέατρο της συνομοσπονδίας.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, έμπειροι ακαδημαϊκοί και νεότεροι ερευνητές παρουσίασαν πτυχές της διαδρομής του εμπορίου στον 20ό αιώνα, με αφορμή την έκδοση του λευκώματος «Η Ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς: μία πρώτη ανάγνωση» και συζήτησαν εκτενώς πάνω στα πορίσματα της αρχειακής έρευνας που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΙΝΕΜΥ.
Η Βάλια Αρανίτου, επιστημονική διευθύντρια της ΕΣΕΕ και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίασε το έργο της ψηφιοποίησης και ανάδειξης των αρχειακών συλλογών των εμπορικών συλλόγων -το οποίο υλοποιεί το ΙΝΕΜΥ- και προέβαλε τα χαρακτηριστικά που στοιχειοθετούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και τον ρόλο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά. Ο Νίκος Ποταμιάνος, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρθηκε στο ρυθμιστικό πλαίσιο για το εμπόριο κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα σε συνάρτηση με την ανάπτυξη του επαγγελματοβιοτεχνικού συνδικαλισμού. Ο Βαγγέλης Αγγελής, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕΜΥ, μίλησε για τη δράση του εμπορικού κόσμου και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά.
Ο Κώστας Λοΐζος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και εντεταλμένος διδασκαλίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, ανέλυσε τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κράτους και αγοράς, την οποία επιδίωκαν οι έμποροι του Πειραιά κατά την περίοδο του Φασισμού και του πολέμου (1936-1945). Η Τζένη Λιαλιούτη, μεταδιδάκτορας ερευνήτρια στο ΚΕΙΝΕ της Ακαδημίας Αθηνάς και επιστημονική συνεργάτης του ΙΝΕΜΥ, περιέγραψε τη διαμόρφωση της ιδεολογίας και της ταυτότητας των εμπόρων στη μεταπολεμική περίοδο, μέσα από τις συνεδριάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά. Τέλος, ο Κώστας Ελευθερίου, μεταδιδάκτορας ερευνητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕΜΥ, παρουσίασε όψεις της συλλογικής δράσης των εμπόρων στο πλαίσιο της Μεταπολίτευσης, με αναφορά στη δράση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης, ενώ τις εργασίες της συντόνισαν οι Έφη Αβδελά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών, του ΕΙΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ισραήλ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Υεμένη συνετρίβη στον περίβολο ξενοδοχείου στην Εϊλάτ
- Οι Χριστιανοί στη Συρία γιορτάζουν την ημέρα του Σταυρού – Δείτε βίντεο
- «No Escape From Now»: Το ντοκιμαντέρ για τον Όζι Όσμπορν θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο – Δείτε το συγκινητικό τρέιλερ
- Ιταλία: Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
- Τότε θα συναντηθούν κατά πάσα πιθανότητα Μητσοτάκης-Ερντογάν
- Μετρό Νέας Υόρκη vs μετρό Μόσχας! Δείτε απλά το ΒΙΝΤΕΟ και θα καταλάβετε
Κύρια Θέματα

















