ΕΝΦΙΑ: Εκκαθαριστικά «φωτιά» για 1 εκατ. ιδιοκτήτες

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, ενώ αυτοί που θα επιβαρυνθούν περισσότερο είναι όσοι έχουν ακίνητα σε «λαϊκές» περιοχές. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και στις 14 του μήνα θα έχουν ανακοινωθεί οι νέες Τιμές Ζώνης, σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιαμό που συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς.

 

Ωστόσο αν και βρισκόμαστε στο παρά πέντε η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο, αφού οι δανειστές δεν αποδέχθηκαν την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για «σπαστή» αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την αντίστοιχη αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει αυξήσεις αντικειμενικών στο 60% των Ζωνών, ο υπουργός Οικονομικών, χθες ανέφερε ότι αυξήσεις ΕΝΦΙΑ θα υπάρξουν μόνο στο 15% των υπόχρεων, κάτι που σημαίνει ότι οι αναπροσαρμογές των Τιμών Ζώνης δεν οδηγούν απαραίτητα και σε μετακίνηση των υπόχρεων στο υψηλότερο κλιμάκιο.

Τι θα συμβεί στις «λαϊκές» περιοχές (με τιμές Ζώνης 500 ευρώ ή μεταξύ 500- 750 ευρώ/τ.μ.)

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για λελογισμένες αυξήσεις ΕΝΦΙΑ ως 20 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν αυξήσεις αντικειμενικών αξιών.Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις, για να περιοριστεί η επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι δεν θα εναρμονιστούν με τις εισηγήσεις των εκτιμητών, που για πολλές Ζώνες έφταναν ή ξεπερνούσαν το 50%.

Για όσους τώρα θα δούν φουσκωμένα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ (15%), το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε τμηματική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, για να μη βγουν εκκαθαριστικά «φωτιά», εκεί ωστόσο θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές επιβαρύνσεις .

Τέλος το μόνο πέπλο προστασίας θα είναι αύξηση του αφορολογήτου του Συμπληρωματικού Φόρου στις 250.000 ευρώ από 200.000 ευρώ σήμερα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί