Ελαφρώς ανοδικά κινούνται σήμερα, οι τιμές των ομολόγων στην ευρωζώνη και στην ελληνική αγορά

Ελαφρώς ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων στην ευρωζώνη και στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρούν οριακά. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,29%. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 21 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές […]

Ελαφρώς ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων στην ευρωζώνη και στην ελληνική αγορά,

με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρούν οριακά. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,29%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 21 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα για τρίτη συνεχή ημέρα συγκέντρωσε το 5ετές ομόλογο, με 4 εκατ. ευρώ, Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 4,31% από 4,29% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,21%, να διαμορφωθεί στο 4,1% εψβ από 4,07% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1456 δολ. από το επίπεδο των 1,1469 που έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη.

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα εστιάζεται στην αυριανή ψηφοφορία στη Μ. Βρετανία για τη συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε (Brexit). Ωστόσο, πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αναβολή της ψηφοφορίας προκειμένου να αποφευχθεί η διαφαινόμενη καταψήφιση της συμφωνίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη χρονική προθεσμία ενεργοποίησης του άρθρου 50 της συνθήκης της Ε.Ε. από Μάρτιο σε Ιούλιο, σε περίπτωση που ζητηθεί από τη Μ. Βρετανία.

Πάντως η αβεβαιότητα που προκαλεί η εκκρεμότητα αυτή σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη υποχώρηση της ανάκαμψης διεθνώς (σ.σ είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων δύο ετών), αποθαρρύνουν τους επενδυτές από τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου, γεγονός που ευνοεί το αμερικανικό νόμισμα. Έτσι παρόλο που το δολάριο επηρεάζεται αρνητικά από τη συνεχιζόμενη για περίπου 25 ημέρες αναστολή λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών στις ΗΠΑ, το ευρώ δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα που είχε φθάσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέλος με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η κατάθεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Μάριο Ντράκγι στην πρώτη εμφάνιση του 2019 στο Στρασβούργο αναμένεται κατά κύριο λόγο να εκθέσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης μετά την επι τα χείρω αναθέωηση των προβλέψεων της ΕΚΤ.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,118% Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,236%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,308% και τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1467 δολάρια.

photo:eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

19 Απριλίου - 19:27