«Η βιωσιμότητα του χρέους υποστηρίζεται επίσης από ένα ρεκόρ πρωτογενών πλεονασμάτων της κυβέρνησης, την προσδοκία μας για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι το 2020 και κατά μία έννοια μειωμένοι πολιτικοί κίνδυνοι», επισήμανε ο οίκος Fitch.
«Μετά τη λήξη του προγράμματος, η Ελλάδα χρειάζεται μια τέτοια αξιολόγηση τουλάχιστον από έναν Οίκο για να μπορεί να συμμετέχει στις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις της ΕΚΤ για τις τράπεζες. Τα ομόλογά της επίσης γίνονται ελκυστικά σε περισσότερους επενδυτές, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις αγορές» σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει: «Η αναβάθμιση του Fitch αποδεικνύει ότι ο Οίκος Αξιολόγησης δεν ανησυχεί τόσο για την απαισιόδοξη εκτίμηση του ΔΝΤ σχετικά με τις προοπτικές της χώρας. Σε σημεία της έκθεσης υπογραμμίζεται ότι η δημοσιονομική απόδοση της χώρας αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του προγράμματος. Βεβαίως οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις και να ακολουθούν την δημοσιονομική οδό που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους πιστωτές για να καθησυχάζουν τους επενδυτές».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ακόμη ευάλωτα σε εξωτερικούς κινδύνους, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη διατήρηση της δημοσιονομικής ατζέντας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ των οίκων αξιολόγησης, o Οίκος Moody’s δεν έχει αλλάξει την αξιολόγησή του από τον Φεβρουάριο, πολύ πριν την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και την απόφαση του Ιουνίου. Αντιθέτως, ο S&P Global Ratings ήταν ο πρώτος οίκος που αντέδρασε μετά την απόφαση του Eurogroup και ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα σε Β+.
Financial Times: Ο δρόμος για μία επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα είναι πλέον ανοιχτός.
Οι FT αναφέρονται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά δύο βαθμίδες από Β σε ΒΒ- με σταθερή προοπτική, λόγω των βελτιωμένων δημοσιονομικών και των σχέσεων με τους Ευρωπαίους πιστωτές. Οι αναλυτές επισήμαναν ότι μετά την επιτυχή τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, ο δρόμος για μία επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα είναι πλέον ανοιχτός. Προβάλλονται οι επισημάνσεις του Οίκου για βελτιωμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για σημαντικές βελτιώσεις στα κρατικά δημοσιονομικά.
Οι FT υπογραμμίζουν την αναφορά του Fitch για πιο σταθερό εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο αλλά για σημαντικά βελτιωμένες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων πιστωτών, στοιχεία που μειώνουν τον κίνδυνο για μελλοντική αναστροφή των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Το μήνυμα Βανς προς τους δεξιούς Αμερικανούς
- Συνελήφθη στην Αθήνα καταζητούμενος από την Interpol Σερβίας
- Κλιματικό αφήγημα: Δεν τα βρίσκουν ούτε για το 2040 οι διεθνιστές
- Παρανοϊκό αίτημα από τη νατοϊκή Πολωνία: «Θέλουμε πυρηνικά όπλα»
- Από τραχανά με σταφύλι μέχρι μπουγάτσα με… σύκα και κρασί – Η γιορτή στον αμπελώνα Θεσσαλονίκης
- Θεσσαλονίκη: Μετέτρεψε τον δρόμο σε αγωνιστική πίστα – Συνελήφθη 23χρονος οδηγός μηχανής
- Στη φυλακή για τους εμπρησμούς στον Υμηττό ο 32χρονος Παλαιστίνιος – Είπε ότι έχει ακουστά τον ISIS
- Kαμπανάκι από την ΤτΕ: Αυξήθηκαν στα 79 δισ. ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” που διαχειρίζονται οι servicers
- Κυβέρνηση: «Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά γίνονται έργα, τα οποία ολοκληρώνονται σε χρονοδιαγράμματα»
- Οι Iron Maiden έρχονται στην Ελλάδα το 2026! Ανακοινώθηκε η ημερομηνία της συναυλίας στο ΟΑΚΑ
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ
