Απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Στο 32,7% έφθασε το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι κατά το χρονικό διάστημα Αύγουστος – Δεκέμβριος 2019, το ποσοστό δαπανών αυξήθηκε κατά 8%, επίδοση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση που είχε σημειωθεί κατά τους πρώτους […]

Στο 32,7% έφθασε το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στις 31 Δεκεμβρίου,

σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι κατά το χρονικό διάστημα Αύγουστος – Δεκέμβριος 2019, το ποσοστό δαπανών αυξήθηκε κατά 8%, επίδοση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση που είχε σημειωθεί κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της 31/12/2019, οι συνολικές πληρωμές των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αντιστοιχούν σε ποσοστό 32,7% της συνολικής διαθέσιμης Δημόσιας Δαπάνης (35,8% συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης).

Ιδιαίτερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, το οποίο χρηματοδοτεί και δράσεις επιχειρηματικότητας, η αύξηση των δαπανών ανέρχεται σε 14,5% κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, επίδοση εννιά φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι τα συνολικά αιτήματα πληρωμών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ποσό Ενωσιακής Στήριξης) για το 2019 ανέρχονται σε 1,65 δισ. ευρώ, πόροι που θα εισρεύσουν ως έσοδα του κράτους ενισχύοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία. Η αντίστοιχη επίδοση του προηγούμενου έτους 2018 ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων’Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:

«Παραλάβαμε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στο ΕΣΠΑ. Παρά τις ψευδείς θριαμβολογίες της προηγούμενης Κυβερνήσεως, η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες σε απορρόφηση με προγράμματα που έχουν υπερδέσμευση και άρα δεν μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε και με σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με επιστολή του αρμοδίου Επιτρόπου της ΕΕ, να χάσουμε χρήματα.

Το πρώτο ταμείο για την προσπάθειά μας έγινε 31 Δεκεμβρίου 2019. Από την ημέρα που αναλάβαμε μέχρι το τέλος του χρόνου, είχαμε περίπου τετραπλάσιο ρυθμό απορρόφησης απ’ ότι το διάστημα 1 Ιανουαρίου 2019 – 7 Ιουλίου 2019. Αυτό δείχνει ότι οι υπηρεσίες έχουν αρχίσει να παίρνουν μπρος και το σύστημα να λειτουργεί. Ευχαριστώ θερμά τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Τσακίρη, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Σκάλκο, την Ειδική Γραμματέα, κ. Δανδόλου καθώς και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε ούτε ένα ευρώ».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, επισήμανε:

«Όπως είχα πει όταν ανέλαβα τα καθήκοντα μου στο Υπουργείο, η απορρόφηση και του τελευταίου ευρώ από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι ο βασικός μας στόχος μέχρι το 2023, γιατί όλα αυτά τα κονδύλια διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία. Είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα το 2019 και συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα δρόμου για την απορρόφηση του 100% των κονδυλίων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο, την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ,ΤΣ και ΕΚΤ, κ. Νίκη Δανδόλου και όλο το προσωπικό των υπηρεσιών του Υπουργείου που εργάστηκαν σκληρά όλο αυτό το διάστημα για να καταφέρουμε να αυξήσουμε σημαντικά τον βαθμό απορρόφησης του ΕΣΠΑ».

Το υπουργείο σημειώνει τέλος ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί ένα από τα κύρια μέσα δημόσιας χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς η επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης των διαθέσιμων κοινοτικών πιστώσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

photo:pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί