• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ξένα ΜΜΕ παίζουν το προβοκατόρικο παιχνίδι της Τουρκίας – Οι «κακοί» Έλληνες που εγκαταλείπουν τους «πρόσφυγες»

Ξένα ΜΜΕ παίζουν το προβοκατόρικο παιχνίδι της Τουρκίας – Οι «κακοί» Έλληνες που εγκαταλείπουν τους «πρόσφυγες»

PROSFIGES
Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς.

Φαίνεται πως η αλλαγή πολιτικής της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο, με κύριο δόγμα της την αποτροπή σε Αιγαίο και Έβρο ενόχλησε αρκετούς τόσο στο εσωτερικό αλλά -κυρίως- και στο εξωτερικό.

Σε ένα άκρως προκλητικό τους δημοσίευμα, οι New York Times επιτέθηκαν στις ελληνικές αρχές υποστηρίζοντας πως αφήνουν πρόσφυγες στην τύχη τους εν τω μέσω της θάλασσας.

Πιο συγκεκριμένα:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδιώξει κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες από τα σύνορα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, ωθώντας πολλούς από αυτούς στην άκρη των ελληνικών χωρικών υδάτων και στη συνέχεια εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτές και μερικές φορές υπερβολικά φορτισμένες σωσίβιες λέμβους.

Ήταν πολύ απάνθρωπο.”, δηλώνει η Νάιμα αλ – Κατίμπ, 50χρονη Συρία δασκάλα, η οποία λέει ότι Έλληνες αξιωματούχοι με καλυμένα πρόσωπα την πήραν μαζί με ακόμη 22 άτομα, μεταξύ τους και δυο μωρά, μέσα στη νύχτα από ένα κέντρο κράτησης στο νησί της Ρόδου, στις 26 Ιουλίου, και εν συνεχεία τους εγκατέλειψαν σε μία σχεδία χωρίς πηδάλιο και κινητήρα, προτού τελικά διασωθούν από την τουρκική ακτοφυλακή.

Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν τώρα τον εξοπλισμό διάσωσης για να εκδιώξουν παράνομα τους αιτούντες άσυλο σε ένα νέο, βίαιο και εξαιρετικά ορατό μοτίβο τύπου “pushbacks” που χρησιμοποιείται σε πολλά νησιά του Αιγαίου».

Βλέπουμε ακόμη και δυτικά ΜΜΕ διεθνούς βεληνεκούς υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα, προβάλλοντας την εικόνα της «κακιάς Ελλάδας» που διώχνει κακήν κακώς τους…πρόσφυγες.

Η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο

Απάντηση σε δημοσίευμα των New York Times, που κανει λόγο για πρακτική παράνομων επαναπροωθήσεων από την ελληνική κυβέρνηση δίνει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως σημειώνει, «παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την μεταναστευτική κρίση, και παρά την πανδημία του κορωνοϊού, συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται» και προσθέτει:

«Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρνούμαστε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται για το αντίθετο».

Καταλήγει εξάλλου ότι «από τις συνεντεύξεις που δημοσιεύονται από πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα διαμένουν στην Τουρκία, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι τα πρόσωπα αυτά διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και κατά συνέπεια δύνανται να αιτηθούν διεθνούς προστασίας εκεί».

Συντριπτική η μείωση των μεταναστευτικών ροών

Το τελευταίο τετράμηνο (Απρίλιος – Ιούλιος) παρατηρείται σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά, που φτάνει το 93,12%, είχε γνωστοποιήσει στις αρχές Αυγούστου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα:

«Είχαμε συνολικά 850 αφίξεις, έναντι 12.363 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι αφίξεις στη Χίο, την Κω και τη Λέρο ήταν μηδενικές. Στην Λέσβο ήταν μειωμένες κατά 85%. Στην Σάμο καταγράφηκε μία άφιξη (8 άτομα) σε 4 μήνες.

Παράλληλα συνεχίζεται σταθερά η αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς στο τετράμηνο Απριλίου-Ιουλίου 2020 υπήρξε αύξηση κατά 354,42% στις μεταφορές προς την ενδοχώρα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Έφτασαν στις 11.295, έναντι 3.186 πέρυσι.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η αποσυμφόρηση στη Μόρια, η οποία σήμερα έχει 13.941 διαμένοντες, έναντι 18.615 στις αρχές του χρόνου. Η Κυβέρνηση θέτει ως επόμενο στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στις δομές, προς όφελος, τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών».

(φωτο:eurokinissi)