Βορίδης: “Έχουν γίνει πολλά την τετραετία αυτή – Μένουν να γίνουν ακόμη περισσότερα”

Μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν τον ανταγωνισμό και την καινοτομία, μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων και οι ψηφιακές λύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο πάνελ, στο πλαίσιο της 28ης Στρογγυλής Τραπέζης του «Economist» - 28th Annual Economist Government Roundtable

Πρώτος πήρε τον λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος, στον κυβερνητικό απολογισμό που έκανε, δήλωσε ότι «έχουμε ήδη κάνει αρκετά και έχουμε βελτιώσει αρκετά (ζητήματα)» αυτά τα 4+1 έτη. Ειδικότερα, «έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον, να ελαχιστοποιήσουμε τον πολιτικό κίνδυνο» και, εν συνεχεία, «έπρεπε να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις». Αυτά σε μεγάλο βαθμό κατακτήθηκαν, όπως είπε, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μεγάλη βελτίωση που «είχε η Ελλάδα σε όλους τους δείκτες», συμπέρανε.

Υπάρχουν, βεβαίως, ζητήματα στα οποία πρέπει να πάει κανείς ένα βήμα πιο πέρα, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, αναγνώρισε ο κ. Βορίδης. Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, φερ’ ειπείν, «δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί αρκετά αλλά οφείλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά του». Μιλώντας, εξάλλου, για τη «σημαντική διαφορά» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων, αλλά και για τις τραπεζικές προμήθειες, παρατήρησε ότι όλα αυτά «επιβαρύνουν αρκετά τις επιχειρήσεις». Ενώ, αμέσως μετά μίλησε για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό, ήραν κανονιστικούς περιορισμούς που «λειτουργούσαν ως φραγμοί στην είσοδο στην επιχειρηματικότητα».

«Έχουν γίνει πολλά την τετραετία αυτή, μένουν να γίνουν ακόμη περισσότερα, αλλά κερδίζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αυτό φαίνεται, σε μεγάλο βαθμό, από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε: «Οι επενδυτές καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία καθαρή τριετία και είναι αφοσιωμένη και δεσμευμένη στην προσέλκυση επενδύσεων. Είμαστε σε μια σταθερή σχέση αλληλεπίδρασης με τις επιχειρήσεις, υπό την έννοια ότι διαρκώς ρωτάμε τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στην Ελλάδα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει να βαδίζει η κυβέρνηση».

Στη δευτερολογία του, δε, ο κ. Βορίδης μίλησε για τη μείωση της γραφειοκρατίας: Χαρακτηριστικά σε κάθε νέο νομοθέτημα υπάρχει σκέλος με κατάργηση προηγούμενων νόμων, όπως σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Deborah Wince-Smith, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τονίζοντας τις διαφορές ανάμεσα στη χώρα της και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βίωσαν μεγάλο κύμα παραγωγικότητας χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και, ευκαιρίας δοθείσης, προχώρησε στη γενική παρατήρηση ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που δημιουργεί ανάπτυξη, την ώρα που το κράτος πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Στη δευτερολογία της απένειμε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση: «Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει υπάρξει τεράστια πρόοδος στην Ελλάδα και οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι για αυτό». Έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία στην ίδρυση μη κρατικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων μπορεί να δημιουργηθεί ένα hug περιφερειακής εκπαίδευσης. Το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να φέρει ένα κύμα καινοτομίας, σύμφωνα με την ίδια.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί