• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τουρισμός: Στον αέρα τα υγειονομικά πρωτόκολλα – Δεν βρίσκουν ξενοδοχεία καραντίνας (BINTEO)

Τουρισμός: Στον αέρα τα υγειονομικά πρωτόκολλα – Δεν βρίσκουν ξενοδοχεία καραντίνας (BINTEO)

Μόνο 40 αιτήσεις έγιναν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα ξενοδοχεία καραντίνας από τα τουλάχιστον 100 που χρειάζονται.


Η υγειονομική ομπρέλα των νησιών βρίσκεται στον αέρα, ενώ μόνο 10 μέρες απομένουν για ο άνοιγμα των ξενοδοχείων.

Τα ξενοδοχεία καραντίνας που δηλώθηκαν δεν επαρκούν, ούτε οι γιατροί που θα συνεργάζονται με τα ξενοδοχεία έχουν βρεθεί.

Ο κ. Αντώνης Αγάς, που είναι ξενοδόχος στη Φολέγανδρο είπε στο Όπεν: «Δεν υπάρχει τίποτε από αυτά. Έχουμε μόνο έναν αγροτικό γιατρό, δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας. Υπάρχει ένας ακόμα γιατρός που είναι από τους Γιατρούς του Κόσμου. Δηλαδή υπάρχουν δύο γιατροί για όλο το νησί».

Ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου διερωτάται: «Η λήξη της προθεσμίας ήταν χθες και αυτή τη στιγμή είμαστε χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας» τονίζει στο Ανοιχτό Κανάλι, η Μάνια Αμπατζή, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα ξενοδοχεία καραντίνας απέφερε μόλις 40 αιτήσεις από τα τουλάχιστον 100 που χρειάζονται. «Ποιος θα μπει σε μία τέτοια διαδικασία, εάν θέλουν να πάνε σε ένα ξενοδοχείο με σαράντα δωμάτια. Με το ΦΠΑ είναι 400 ευρώ την ημέρα. Αυτό το ξενοδοχείο για να επανδρωθεί θέλει το λιγότερο δέκα άτομα. Με 12.000 ευρώ το μήνα, με τον ΦΠΑ μέσα θα μπορέσει ένα ξενοδοχείο να πληρώσει; Δεν πρέπει να καθοριστεί η αμοιβή; Πρέπει να είναι έρμαιο ο ξενοδόχος;»

Ξενοδόχοι δεν ξέρουν εάν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα, καθώς έχουν να λύσουν ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει να κάνει με τον γιατρό. Το πρωτόκολλο ασφαλείας ορίζει έναν γιατρό για κάθε ξενοδοχείο. «Με τους ιδιώτες γιατρούς που μιλήσαμε κανένας δεν δέχεται να αναλάβει αυτή την ώρα την ευθύνη» τονίζει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Προφανώς κάποιος πρέπει να μας πει κάποιος με ποιους γιατρούς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Απ ‘οτι ακούω υπάρχει θέμα αμοιβών» σημειώνει η Μάνια Αμπατζή.

Πάντως ο ιατρικός σύλλογος δηλώνει παρών με διακόσιους ιδιώτες γιατρούς που είναι διαθέσιμοι στις Κυκλάδες για να εξετάζουν ύποπτα κρούσματα, ενώ θα υπάρχει και ομάδα άμεσης επέμβασης που θα πηγαίνει στα μικρά νησιά. Αυτό που καλείται να εξαργυρώσει η χώρα μας είναι η επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας. Όλοι ελπίζουν σε επανάληψη του ελληνικού θαύματος τους επόμενους μήνες.

με πληροφορίες από ethnos / photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •