• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συγκίνησε ο αποχαιρετισμός του Σωτήρη Τσιόδρα- Επιστρέφει στους ασθενείς του (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκίνησε ο αποχαιρετισμός του Σωτήρη Τσιόδρα- Επιστρέφει στους ασθενείς του (ΒΙΝΤΕΟ)

Καθήλωσε τους τηλεθεατές, συγκίνησε, εξοργίστηκε με τα fake news αλλά ήταν καθημερινά στους δέκτες μας για να μας ενημερώσει για την πανδημία του κορωνοϊού.


«Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα και με τα πιο μικρά. Σας ευχαριστώ για όλα». Με το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη έκλεισε την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Εγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως ο άνθρωπος που ενημέρωνε για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας κάθε μέρα στις 18:00. Η πλειοψηφία των Ελλήνων συντονιζόταν στην τηλεόραση για να ακούσει πόσοι ασθενείς νοσούσαν, πόσοι άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους και πόσοι ακόμη ασθενείς νοσηλεύονταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τώρα, όμως, εκείνος αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από την ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού και να επιστρέψει στους ασθενείς του, στους φοιτητές του στο πανεπιστήμιο και στην καθημερινότητα που είχε μέχρι πριν αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο.

«Μπορώ ακόμη να κλαίω και να τραγουδάω», είπε, μεταξύ άλλων, στον λόγο που χρησιμοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια, την ομάδα μου και την ανεκτίμητη βοήθεια προσπάθησα να δίνω χρήσιμες πληροφορίες, να απαντώ στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για να βοηθήσω τους πολίτες. Δεν αισθάνθηκα τίποτα διαφορετικό από όλους σας. Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα τόσο κοντά σας μέσω του τηλεοπτικού φακού και μέσω απαγορευτικού. Αισθάνθηκα κοντά σας και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να κλείσει με ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, το έργο με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας απαγγέλοντας το ποίημα αυτό.

«Αντέξαμε όλοι μαζί. Περιορίσαμε όλοι μαζί τη μετάδοση του ιού. Συγχαρητήρια σε όλους σας. Τώρα επιστρέφουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα», ανέφερε χωρίς ποτέ να πει τη λέξη κορονοϊός. «Όπως με έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής. Σε μια κατάσταση με συνεχείς αβεβαιότητες, τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα. Χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα.

Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο. Δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε μοναδικές στιγμές της ιστορίας, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν.

Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε ενωμένος να αντιμετωπίσει την απειλή με δύσκολους όρους. Σε μια χρονική συνέχεια, που η επιστημονική ιστορία που αφορά το νέο ιό μετατράπηκε σε πολιτική ιστορία. Στην προσπάθεια επανόδου των κοινωνιών στην κανονικότητα. Σε αυτή την περίοδο βρήκε πρόσφορο έδαφος η έννοια του κοινωνικού τέλους του απαγορευτικού, έναντι του επιστημονικού και με κανόνες. Η επιστήμη όμως παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στην Πολιτεία όταν ζητείται».

Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη. Η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα του να πει κανείς “δεν γνωρίζω”. Όλο αυτό τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας», ήταν μερικά μόνο από τα λόγια που χρησιμοποίησε.

Χαρδαλιάς: Αν με ξαναδείτε με τον Τσιόδρα θα έχουν δυσκολέψει τα πράγματα
Έπειτα από 72 ημέρες έκτακτων ενημερώσεων, που γίνονταν σχεδόν καθημερινά από τον κ. Χαρδαλιά και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, πλέον, αυτές σταματούν. «Ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ποτέ ξανά αυτή η ανάγκη. Αν μας ξαναδείτε μαζί με τον κ. Τσιόδρα, να κάνουμε καθημερινές ενημερώσεις, θα σημαίνει ότι έχουν δυσκολέψει ξανά τα πράγματα», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού και ένας θάνατος στη χώρα μας, σε 24 ώρες. «Πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί αν- εκτός από τις εξελίξεις στον ιατρικό τομέα- η πολιτεία λειτουργήσει συντεταγμένα και οι πολίτες λειτουργήσουν με αίσθημα ευθύνης, όπως έκανε η συντριπτική πλειοψηφία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι έχουν τεθεί υγειονομικοί κανόνες για σχολεία, καταστήματα, εκκλησίες, παραλίες και αλλού. «Από την τήρησή τους εξαρτάται το να συνεχίσουμε την καλή πορεία», σημείωσε και υπογράμμισε: «Δεν ξεμπλέξαμε με την πανδημία. Ο ιός θα βρίσκεται κοντά μας για μεγάλο διάστημα και δεν σηκώνει παιχνίδια». Για όποιο ζήτημα προκύψει, θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Με τον κ. Τσιόδρα θα συνεχίσουμε καθημερινά την εξαιρετική συνεργασία μας, παρακολουθώντας κάθε ημέρα τις εξελίξεις. Από αύριο ένας κύκλος κλείνει. Παραμένουμε σε εγρήγορση, επιφυλακή και συνεπείς στην τήρηση των κανόνων», κατέληξε.

ethnos / photo eurokinissi