Ψυχρολουσία για χιλιάδες δανειολήπτες – Η κυβέρνηση δημιουργεί νέα γενιά «κόκκινων δανείων»

Άκαρπη απέβη και η νέα συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, καθότι η μία πλευρά θέλει να πετάξει στην άλλη την ευθύνη στήριξης των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να βάλει χρήματα από τον προϋπολογισμό, ενώ οι τραπεζίτες αρνούνται να προχωρήσουν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις. Η συνάντηση θα επαναληφθεί σε 2 εβδομάδες, με το υπουργείο Οικονομικών να ζητά από τους τραπεζίτες συγκεκριμένη πρόταση με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

«Το ισπανικό μοντέλο είναι νεκρό» ανέφερε κορυφαίος τραπεζίτης εξηγώντας πως δεν τίθεται ζήτημα νέας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, σενάριο που διέρρεε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να αναλάβει το βάρος ενός νέου προγράμματος επιδότησης δόσεων δανείων, την ώρα που οι πολίτες στενάζουν λόγω της ακρίβειας, ενώ τα επιτόκια αυξάνονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αυξήσεις στις δόσεις των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου θα φτάσουν το 30% όταν η ΕΚΤ ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.

Τι συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση

1ον. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

2ον. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.

3ον. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

4ον. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.

Τέλος, το υπουργείο ανέφερε πως η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022, ενώ έκανε γνωστό ότι θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση σε περίπου δύο εβδομάδες.

scr

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί