Ομάδα επιστημόνων εισηγείται να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία

Αντίθετοι στην επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων είναι επιστήμονες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Η απόφαση για τις τελικές εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, θα ληφθεί μετά από κρίσιμη συνεδρίαση των επιστημόνων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα.

Φόβους για το άνοιγμα των σχολείων και ιδιαίτερα των Δημοτικών εκφράζει μερίδα επιστημόνων, καθώς όπως εισηγούνται, είναι μεγάλο το ποσοστό των ασυμπτωματικών παιδιών που δεν νοσούν μεν, αλλά μπορούν να μεταδόσουν αθόρυβα τη νόσο στους γονείς ή τους ηλικιωμένους και ευπαθείς συγγενείς τους.


Το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων εξετάζεται από την κυβέρνηση με στόχο να μπορέσουν οι γονείς των παιδιών, που βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού, να επιστρέψουν σταδιακά στις εργασίες τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού, όμως, που είναι αυτά που χρειάζονται επιτήρηση στο σπίτι από ενήλικα, είναι κι αυτά τα οποία – σύμφωνα με τους επιστήμονες – θα τηρήσουν πολύ δύσκολα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής στο σχολείο. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες εκφράζουν αντιρρήσεις για την επαναφορά τους στο σχολείο, καθώς, όπως λένε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διασποράς της νόσου COVID-19 στον πληθυσμό.


Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που γίνεται σήμερα, θα αποφασιστούν και τα μέτρα καταγραφής της πιθανής διασποράς του ιού στην κοινότητα, μέσω των ειδικών διαγνωστικών τεστ και των τεστ αντισωμάτων.


Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον ενδελεχή έλεγχο στις προνοιακές δομές, τα ιδρύματα και στις δομές μεταναστών που έχει αρχίσει – αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί – θα συζητηθεί και το θέμα των ελέγχων στον γενικό πληθυσμό.

Εισήγηση μελών της Επιτροπής, θα είναι ο έλεγχος αυτός και τα μαζικά τεστ να γίνουν ανά περιοχές, αρχής γενομένης από επιλεγμένους Δήμους του νομού Αττικής, αλλά και σε περιοχές της ευρύτερης πρωτεύουσας των Αθηνών.

Το μέτρο της μαζικής εξέτασης του πληθυσμού, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι άμεσα υλοποιήσιμο αν και ορισμένοι επιστήμονες κρίνουν ότι είναι απαραίτητο για την άρση του lockdown.

(IATROPEDIA – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί