Όλο και πιο κοντά στο να ανοίξουν οι ταβέρνες και οι καφετέριες

Έως την Παρασκευή το αργότερο αναμένεται η τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας εστιατορίων, καφέ και μπαρ, καθώς την Πέμπτη πιθανολογείται πως θα υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία από τις πρώτες 14 ημέρες της σταδιακής επαναφοράς σε κανονικούς ρυθμούς τμημάτων της κοινωνίας και της Οικονομίας. Ενόσω επιβεβαιώνεται η καθοδική πορεία της καμπύλης […]

Έως την Παρασκευή το αργότερο αναμένεται η τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας εστιατορίων, καφέ και μπαρ, καθώς την Πέμπτη πιθανολογείται πως θα υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία από τις πρώτες 14 ημέρες της σταδιακής επαναφοράς σε κανονικούς ρυθμούς τμημάτων της κοινωνίας και της Οικονομίας.

Ενόσω επιβεβαιώνεται η καθοδική πορεία της καμπύλης του κορονοϊού – μόλις χθες ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα – στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για το όσο το δυνατόν πιο γρήγορο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και την ομάδα των 28 λοιμωξιολόγων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τους επιστήμονες μία ξεκάθαρη εισήγηση για το πότε μπορούν να επαναλειτουργήσουν εστιατόρια, καφέ και ορισμένα μπαρ, τα οποία βάσει του αρχικού σχεδιασμού ήταν προγραμματισμένα να επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως καθ’ όλη την διάρκεια της αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης έδινε πάντα τον πρώτο λόγο στους επιδημιολογούς καταστρώνοντας την βασική στρατηγική του βάσει των οδηγιών τους. «Από την πρώτη στιγμή πήρα προσωπικά την απόφαση να εμπιστευτώ τους κατεξοχήν ειδικούς… οι δικές σας κατευθύνσεις και προτάσεις εξακολουθούν να μας είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την αλληλουχία των κινήσεων, που πρέπει να κάνουμε, καθώς και για το εάν κάπου κρίνουμε ότι πρέπει να πατήσουμε αντί για το γκάζι φρένο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προς τους λοιμωξιολόγους. Τα ίδια πρόσωπα αφήνουν να εννοηθεί πως οι επιστήμονες καλούνται στα επόμενα 24ωρα να αποφανθούν κατά πόσον η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης κατά τι νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 25/5 μπορεί να έχει ευεργετικά επιδημιολογικά αποτελέσματα υπό την έννοια της μείωσης του συγχρωτισμού στις πλατείες, που μπορεί να έχει βαρύ ιικό φορτίο.Πάντως, η ύψιστη προτεραιότητα στο κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι άλλη στην παρούσα φάση από τον τουρισμό. Έν αναμονή της αποσαφήνισης της τελικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κοινά πρωτόκολλα ασφαλείας και υγιεινής και κυρίως για ένα κοινό σχέδιο, που θα διέπει την επαναλειτουργία των αερομεταφορών πανευρωπαϊκά, διεργασίες που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαΐου, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί, καθυστερούν τουλάχιστον έως τα τέλη της εβδομάδος, αρχές της επόμενης, οι κοινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Τουρισμού και του οικονομικού επιτελείου. «Έχουμε ακόμη να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, για τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουμε σε αυτήν τη νέα καθημερινότητα, έχουμε δύσκολα ζητήματα ακόμα μπροστά μας, πολλά από τα οποία έχουν να κάνουν με το αν και με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει η αγορά του τουρισμού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην χθεσινή σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από την ομαλή, σε γενικές γραμμές, όπως χαρακτηρίζεται, επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς του μεγαλύτερου μέρους του λιανεμπορίου, του 70% των Δημοσίων υπαλλήλων και της επαναφοράς της Γ Λυκείου, σημαντικού κρας τεστ για τη συνολικότερη επιτυχία του σχεδίου εξόδου από την καραντίνα. Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει πως στην κυβέρνηση δεν υπάρχει προβληματισμός για το συνωστισμό, που δημιουργείται τόσο στις πλατείες, όσο και ειδικότερα χθες στο κεντρικό υποκατάστημα της ΔΕΗ, στην οδό Αριστείδου.

Από ethnos.gr, ΦΩΤΟ eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί