Μωβ μέδουσες: Ποιες παραλίες να αποφύγετε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Οι παραλίες που καταγράφηκαν το τελευταίο 10ήμερο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Καλύτερη φαίνεται να είναι η εικόνα στις ελληνικές θάλασσες όσον αφορά την εμφάνιση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές παραλίες. Σύμφωνα με το JellyReport, το οποίο εκδίδεται κάθε Κυριακή από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, με βάση τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist και δεδομένου ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους, παρατηρείται μια αυξημένη καταγραφή των μωβ μεδουσών σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, παρ’ όλα αυτά φαίνεται διακριτά η φθίνουσα κατάσταση της.

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις και απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ωστόσο οι μωβ μέδουσες εξακολουθούν να αποτελούν πονοκέφαλο για αρκετούς.

Το JellyReport, δίνει χρήσιμες πληροφορίες εμφανίσεων μεδουσών για τον μήνα που βρισκόμαστε και συγκεκριμένα για το τελευταίο δεκαήμερο, για τις ερχόμενες καιρικές συνθήκες της επόμενης εβδομάδας, αλλά και άλλες πληροφορίες που αφορούν γενικά τις μέδουσες.

Τη νέα εβδομάδα 1/8 με 7/8, αναμένεται να δούμε μια διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη. Κάποια από αυτά είναι στα σημεία Αργοσαρωνικού, Κυκλάδων και Ιονίου. Πάντα όμως εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το που θα μετακινηθούν οι μέδουσες.


Είδη μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες
Σημειώνεται ότι εκτός από τις μωβ μέδουσες, στις ελληνικές θάλασσες παρατηρούνται και άλλα είδη μεδουσών κάποιες ακίνδυνες και κάποιες πιο επικίνδυνες.

Αυτές τις ημέρες οι πολίτες καταγράφουν τις εξής μέδουσες και υδρόζωα (που μοιάζουν με μέδουσες):

Chrysaora hysoscella (τσιμπάνε)
Olindias muelleri (τσιμπάνε)
Rhizostoma pulmo (τσιμπάνε)
Pelagia noctiluca (τσιμπάνε)
Aurelia aurita (ακίνδυνες)
Aurelia solida (ακίνδυνες)
Salpa maxima (ακίνδυνες)
Salpa fuciformis (ακίνδυνες)
Aequorea forskalea (ακίνδυνες)
Mnemiopsis leidyi (ακίνδυνες)
Cotylorhiza tuberculata (ακίνδυνες)

newsbomb/ pexels

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί