Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ξαναυποσχέθηκε ότι είχε υποσχεθεί προεκλογικά το 2019 + τον κλιματικό νόμο και μερικά GB στα παιδάκια που θα εμβολιαστούν – ΒΙΝΤΕΟ

Ανακοινώσεις εν μέσω διαμαρτυριών.

Ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου μεταξύ άλλων θα μιλήσει για την πανδημία, τα εμβόλια, το κύμα ακρίβειας και ορισμένες φοροελαφρύνσεις.

Πληθαίνουν εν τω μεταξύ τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ ένα νέο freedom pass για τους εμβολιασμούς που αυτή τη φορά θα αφορά τις ηλικίες 12-17.

Η ομιλία του πρωθυπουργού λαμβάνει χώρα εν μέσω πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας που έχουν μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε κανονικό φρούριο.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία:

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μία αναφορά στους νέους, αλλά και σε όλα όσα εξήγγειλε τα δύο προηγούμενα χρόνια από τη ΔΕΘ.

«Η φετινή ΔΕΘ συμπείπτει με τα 2 χρόνια της κυβέρνησής μας. Γίνεται η αφετηρία σχεδιασμού μίας νέας συναρπαστικής 10ετίες.

Η προηγούμενη περίοδος ήταν γεμάτη κρίσεις με πολλά διαφορετικά μέτωπα. Θυμηθείτε. Εθνικά, πανδημία, φυσικές καταστροφές. Οι 19 από τους 24 μήνες της διακυβέρνησής μας ήταν μήνες κρίσεως.

Οι Έλληνες πλέον πληρώνουν λιγότερους φόρους παντού. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις πληρώνουν λιγότερες εισφορές. Τα εθνικά μας σύνορα φυλάσσονται ως ευρωπαϊκά. Οι παράνομες ροές μεταναστών σχεδόν μηδενίστηκαν. Ενισχύθηκαν η άμυνα και οι συμμαχίες μας.

Όλα αυτά συντελέστηκαν ενώ ο πλανήτης δεχόταν την επίθεση του κορωνοϊού. Ναι είχαμε απώλειες, αλλά σταθήκαμε πολύ καλύτερα από μεγαλύτερες χώρες. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο ενισχύσαμε το ΕΣΥ με πολλές νέες μονάδες και πάνω από 10.000 προσλήψεις και στη συνέχεια με την επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία». Όλα αυτά με το κράτος να αναλαμβάνει τις αμοιβές και τις εισφορές των ανθρώπων που μπήκαν σε αναστολές.

Εξαγγέλνω την αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη της ελ. οικονομίας από το 3,6% στο 5,9%. Ανάπτυξη για όλους τους πολίτες που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ενισχύει πάνω από 500.000 πολίτες. Για κάθε ένα νεογέννητο παιδί δίνουμε επίδομα 2.000 ευρώ. Επιπλέον (λαμβάνει) 1.000 αφορολόγητο για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος.

Υποσχεθήκαμε νέες επενδύσεις και μεγάλα έργα. Ήδη είναι εδώ στη Θεσσαλονίκη. Εταιρείες όπως η Microsoft και η Pfizer. 17 φαρμακοβιομηχανίες προωθούν επενδυτικά σχέδια ύψους μισού δισ. ευρώ. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Μόλις χθες ανακοινώθηκε η πώληση του 49% του ΔΕΔΗΕ. Σε διάφορες περιοχές της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη επενδύσεις που αγγίζουν τα 10δισ. ευρώ.

Κάνω τον απολογισμό μας με 4 λέξεις: Το είπαμε το κάναμε. Και έτσι θα συνεχίσουμε με οδηγό την αλήθεια. Πλουσιότερη Ελλάδα σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες. Η ατομική επιτυχία δεν μπορεί να οδηγεί στην αλαζονεία, αλλά στην αλληλεγγύη και την αξιοπρέπει. Αυτή την πλατιά σημασία της λογικής και του αποτελέσματος εκφράζει αυτή η κυβέρνηση».

.

Απευθυνόμενος στη νέα γενιά ο πρωθυπουργός συνέχισε:

«Μεγαλώσατε βιώνοντας μόνο κρίσεις. Την οικοινομική κατάρρευση μέχρι την πανδημία κλείνοντας και τους ορίζοντές σας. Και βεβαίως την κλιματική κρίση που αφορά πρώτους από όλους εσάς. Εισηγούμαι ένα εθνικό πλαίσιο δράσης για τη νεολαία, το οποίο θα αποκρυσταλωθεί με στοχευμένα μέτρα.

Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία όταν προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση θα ενισχύονται από την πολιτεία με 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, τα άλλα θα πηγαίνουν απευθείας στον νέο επιπλέον της αμοιβής του. Οι εργοδότες θα πάψουν να επικαλούνται την έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας. Από το 2022 οι επιδοτούμενες καινούργιες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150χιλ.

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ (1000 ευρώ ετησίως όσο διαρκούν οι σπουδές τους).

Από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data.

Οι έφηβοι 15-17 ετών που θα έχουν εμβολιαστεί θα αποκτήσουν άλλο ένα κίνητρο Θα τους προσφέρουμε 50 gb ελεύθερα data στο κινητό τους.

Θα μονιμοποιήσουμε από το 2022 το μέτρο της ψηφιακής κάρτας νέων. Κάναμε ένα πολύ πείραμα με το freedom pass».

.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ

«Η απαλλαγή από την εισφ. αλληλλεγύης θα ισχύσει και το 2022 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδ. τομέα το ίδιο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% .

Στο φορολογητέο εισόδημα θα υπάρχει έκπτωση 30% για ηλεκτρονικές δαπάνες από υπηρεσίες συγκεκριμένων κλάδων.

Καλά και ενθαρρυντικά είναι τα μέτρα για τις επιχειρήσεις. Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος πέφτει από το 24% στο 22% σε ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ, από το φορ. έτος του 2021.

Μειώνεται στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου.

Καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για πράσινες επενδύσεις.

Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έως 250 εργαζομένων που συγχωνεύονονται θα φορολογούνται με μόλις 15,5% για 3 χρόνια. Είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στα εισιτήρια, στα μη αλκοολούχα ποτά, στον τουρισμό και στον κινηματογράφο και επεκτείνεται στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

Μειώνεται μέχρι και 50% ανάλογα με την απώλεια του τζίρου η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Επεκτείνεται για 3 ακόμα μήνες η επιδότηση δανείων του προγράμματος γέφυρα.

Μειώνεται το τέλος κινητής τηλεφωνίας για όλους από 1.1.2022 σε 10% αντί για  12% έως 20% που είναι σήμερα.

Από το 2022 καταργείται ο φόρος για γονικές παροχές έως και 800.000 ευρώ.

Χιλιάδες νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Ο συμπλ. φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του».

.

.

Κύμα ακρίβειας και κλιματικός νόμος

«Ειδικά για τις αυξήσεις στο ρεύμα η Ελλάδα είναι η πρώτη που συγκροτεί ένα ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Αυτό θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε ΟΛΟΥΣ τους καταναλωτές. Δεν μιλάμε μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Και εκεί θα διατεθούν 150εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα απομειώσουν ή και θα μηδενίσουν τις ανατιμήσεις στην τιμή του ρεύματος.

Ανακοινώνουμε παράλληλα την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%.

Τον Δεκέμβριο θα καταβάλλουμε σε όλους τους δικαιούχους του ελ. εγγυημένου εισοδήματος θα καταβάλλουμε το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα έπαιρναν κανονικά.

Το παλιό ενεργειακό μοντέλο είναι βλαβερό και για το περιβάλλον και για τη τσέπη μας. Το μέλλον της οικονομίας είναι μόνο πράσινο. Ανακοίνωσα το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028. Χάρη σε αυτή αλλάξαμε το μείγμα της παραγωγής μας μειώνοντας το στίγμα της Ελλάδας στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Προστατευμένες περιοχές θα κηρυχθούν το 30% των ελληνικών θαλασσσών. Στο 10% θα απαγορευτεί εντελώς η αλιεία. Αυτή είνα μόνο μία από τις πολλές πλευρές του πρώτου εθνικού κλιματικού νόμου που θα ψηφιστεί τους επόμενους μήνες. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επιδρά σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Επιδρά ακόμα και στην τιμή του ρεύματος και στο που και πως θα χτίζουμε τα σπίτια μας.

Πρώτος εγώ ανέλαβα την ευθύνη ζητώντας συγγνώμη για τις αδυναμίες του κράτους στο φόντο των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ανέδειξαν την ανάγκη να δημιουργηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ και για την πολιτική του ηγεσία επέλεξα θεωρώ τους καλύτερους, τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Ευάγγελο Τουρνά. Η κλιματική κρίση προβάλλει ως η νέα πρόκληση της εποχής.

Η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την αναγκαιότητα των καιρών εδώ και δύο χρόνια. Υπάρχουν τεράστιες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με 24δισ. από το σχέδιο εθνικής ανάκαμψης και το Ελλάδα 2.0 ».

.

Λοιπές ανακοινώσεις και αναφορά στα εμβόλια

«Το νέο σχολείο καθιερώνει την υποχρεωτική ξένη γλώσσα από το νηπιαγωγείο, όπως και την κριτική σκέψη. Με περισσότερη ελευθερία στους εκπαιδευτικούς και επιλογή βιβλίων. Για πρώτη φορά στην ιστορία προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ 4.500 εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή και 11.000 στην γενική εκπαίδευση.

Είναι οι πρώτες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στα σχολεία από το 2010».

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θωρακίζει ΤΟΝ κάθε εργαζόμενο από την μαύρη εργασία και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Η γονική άδεια σε πατέρα και όχι μόνο σε μητέρα, ενώνει την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή. Η αποτροπή περιστατικών έμφυλης βίας και το πολύ σημαντικό δικαίωμα στην αποσύνδεση δίνουν αξιοπρέπεια στην εργασία και την τηλεργασία».

Ένας άνεμος αισιοδοξίας πνέει πλέον στην πόλη του βαρδάρη. Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία αλλάζουν. Κάτοικοι και επισκέπτες καμαρώνουν το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο. Στους δρόμους κυκλοφορούν ήδη τα διπλάσια αστικά λεωφορεία. Όσο για το μετρό γίνεται πραγματικότητα. Παρά τις αντιδράσεις, το έργο προχωρεί και με την έγκριση του ΣτΕ. Δημόσιοι χώροι στην πόλη που έχασκαν εργοτάξια επιστρέφονται στον λαό.

Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ αναμένει από τον επενδυτή να ξεκινήσει αφού η πολιτεία λύνει όλα τα προβλήματα στην χωροταξία. Σε συνεννόηση με τους δήμους Θεσσαλονίκης και Πυλαίας, ο Άρης μπορεί να αποκτήσει το νέο του κιτρινόμαυρο γήπεδο».

Λοιπά έργα που ανακοινώθηκαν για Θεσσαλονίκη:

  • Νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη δυτική θεσσαλονίκη
  • Χάραξη ενιαίου παραλιακού μετώπου 40 χλμ από το καλοχώρι έως τη Μηχανιώνα
  • Μελέτη επέκτασης του μετρό στη δυτική θεσσαλονίκη
  • Εξυγίανση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο καλοχώρι 

.

Ο επίλογός του αφορούσε -τι άλλο- τα εμβόλια:

«Η μοναδική απάντηση στην πανδημία είναι το εμβόλιο. Οικονομία και κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Οι πολιτεία παρέχει όλες τις δυνατότητες άμεσου εμβολιασμού σε κάθε πολίτη αλλά και ενημέρωση. Δεν πρέπει η κοινωνία να διχαστεί πάνω σε ένα επιστημονικό ζήτημα. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. 9 στους 10 που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πιθανότητα να πεθάνει να κάποιος ανεμβολίαστος από κορωνοϊό είναι 12 φορές μεγαλύτερη. Εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε. Η λύση είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας. Όλοι όμως γνωρίζουμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Η ευθύνη είναι η άλλη όψη της ελευθερίας».

(φωτο: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί