Μητσοτάκης: Χριστούγεννα με μία μόνο ακόμη οικογένεια

Στη διαφορετικότητα των φετινών Χριστουγέννων,

που πρέπει να είναι και αυτά εναρμονισμένα με τις πρωτοφανείς συνθήκες που έχει επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού και στη χώρα μας, εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επεφύλασσε μία έκπληξη από τη Θεσσαλονίκη.


Αν και οι φετινές γιορτές θα είναι πολύ πιο «περιορισμένες», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός, άφησε… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο «να κάνουμε Χριστούγεννα με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε με μια οικογένεια ακόμη».

«Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Και πρόσθεσε: «Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις. Μας έκανε όμως ταυτόχρονα πιο δυνατούς και θέλω να πιστεύω ότι θα μας κάνει και πιο ενωμένους, ως κοινωνία. Διότι ο εχθρός είναι ένας, είναι ο ιός και μακάρι όλοι να έβλεπαν την πρόκληση μέσα από αυτή τη διάσταση της».

Ο πρωθυπουργός, αφού μάλιστα έκανε λόγο για στοιχεία που δείχνουν αισθητή μείωση του ιικού φορτίου, εξέφρασε την ελπίδα του σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, σημειώνοντας πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο. Ο πρώτος δείκτης που κοιτάω εγώ πάντα πια είναι οι συγκριτικές εισαγωγές στις εφημερίες, αυτές μας δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών είναι πια θετικό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε, για να συμπληρώσει σχετικά: «Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι την επόμενη ημέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει πιο ισχυρό, πολλαπλά πιο ισχυρό. Θα βγει πιο ισχυρό σε προσωπικό. Θα βγει πιο ισχυρό σε εμπειρίες, διότι αυτή η διαδικασία είναι μια πρωτοφανής εμπειρία για όλους σας, αλλά μας κάνει καλύτερους στο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις. Θα είμαστε πιο ισχυροί σε εξοπλισμό, θα είμαστε πιο ισχυροί και ως προς την αντίληψή μας για την Υγεία».
Ο Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πιθανή άρση των μέτρων, τονίζοντας ωστόσο πως πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, ενώ δεν δίστασε να αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην Πολιτεία για το γεγονός ότι «δεν ήμασταν προσεκτικοί το καλοκαίρι».

«Ξέρουμε ότι θα έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας πιστεύω, και εγώ πρώτος έχω αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην Πολιτεία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τελικά ότι οι ατομικές συμπεριφορές είναι αυτές που καθορίζουν το ρυθμό διασποράς της πανδημίας», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.
Σχετικά, δε, με την εμβολιασμό, σημείωσε πως «η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα γίνει θα είναι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Έχουμε Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, η Πρωτοβάθμια θα σηκώσει το βάρος του εμβολιασμού άρα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αξιολογήσουμε δυνατότητες και αδυναμίες στην πρωτοβάθμια και αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Υγείας για την οποία έχουμε μιλήσει και μιλάμε δεκαετίες τώρα. Ήρθε η ώρα να την κάνουμε πράξη, όπως ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη και ακόμη πιο ενεργές πολιτικές στο κομμάτι της δημόσιας υγείας και της πρόληψης».

«Λίγη υπομονή και μία ακόμη παραπάνω προσπάθεια ενόψει Χριστουγέννων»
Παράλληλα, μιλώντας στον status fm ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση για υπομονή ενόψει των Χριστουγέννων, προτρέποντας τους πολίτες να αποφύγουν τις συνάξεις στα σπίτια, αφού «είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέχτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί».

«Παρά την πρωτοφανή πίεση που δέχτηκε το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία άντεξαν, αντέχουν και θα αντέχουν», ανέφερε επίσης σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία.

(sputniknews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί