«Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας: Τα υπέρ και τα κατά (BINTEO)

Διίστανται οι απόψεις για τον «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας που δίνει στην πόλη 50 στρέμματα δημόσιου χώρου.

Το ζήτημα αυτό συζήτησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, ο Συγκοινωνιολόγος, καθηγητής του ΕΜΠ και διευθυντής στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής ΕΜΠ, Γιώργος Γιαννής και ο Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου «CIVITAS» για τη Βιώσιμη Κινητικότητα, Κοσμάς Αναγνωστόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Αξιώτη, με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η απόδοση 50 στρεμμάτων δημόσιου χώρου στους φυσικούς ου χρήστες. Η τρίμηνη πιλοτική απαγόρευση της κυκλοφορίας βασίζεται σε κυκλοφοριακή μελέτη με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, υποστήριξε και πρόσθεσε πως η μελέτη έχει ενσωματωθεί τις πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ κι έχει τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής προστασίας δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού. «Δίνοντας προτεραιότητα σε πεζό και ποδηλάτη θα πέτυχουμε αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς, πετυχαίνοντας παράλληλα και την αύξηση των δρομολογίων», είπε σχετικά.

Από την πλευρά του ο κ. Αναγωνστόπουλος απέδωσε την παρέμβαση αυτή στο γεγονός ότι οι μετακινήσεις με ΜΜΜ δεν είναι ασφαλείς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Η δημόσια συγκοινωνία παρότι είναι η ραχοκοκαλιά της βιώσιμης κινητικότητας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες με ασφάλεια στην παρούσα περίοδο, γι’ αυτό πρέπει να προωθηθούν εναλλακτικά μέτρα κινητικότητας, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν προτείνουν παρεμβάσεις σημειακές, αλλά να απλώνονται σε όλο τον αστικό ιστό. Μάλιστα, θεωρεί απαραίτητο ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας να συνοδευτεί από άξονες σύνδεσης του κέντρου της Αθήνας με τις γειτονιές περιμετρικά αυτού. Ωστόσο, προβληματίζεται από τη διαδικασία και ζητά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του έργου.

Συμφωνώντας ο κ. Γιαννής υποστήριξε πως η κατεύθυνση της κίνησης αυτής είναι η ανάπτυξη να ξεκινήσει από το κέντρο και να απλωθεί σε όλες τις υπόλοιπες γειτονιές.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Σύμβουλος της Εταιρείας Βιομηχανικών Εργαλείων και Μέλος της Επιτροπής Καταστηματαρχών Κέντρου Αθήνας, Ανδρέας Κασιδάκης, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του και την αγωνία του για τη χρονική στιγμή της πιλοτικής εφαρμογής του έργου υποστηρίζοντας πως «θα δώσει τη χαριστική βολή σε πολλές επιχειρήσεις» Θεωρεί ότι δεν υπάρχουν υποδομές για ένα τέτοιο μεγάλο σχέδιο, αφού δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι στάθμευσης πέριξ της συγκεκριμένης οδού. Στο προβληματισμό αυτό απάντησε ο κ. Αξιώτης διαβεβαιώνοντας ότι και όλες οι υποδομές υπάρχουν και οι χώροι στάθμευσης είναι αρκετοί για τους εργαζομένους της περιοχής.

megatv/ photo video screenshot

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.