Μεγάλες αλήθειες από γερμανικό μέσο: «Η Μόρια μεταφέρεται στην ενδοχώρα»

Αλλαγές και βελτιώσεις στο προσφυγικό, αλλά και νέα προβλήματα εντοπίζει το οδοιπορικό της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (ARD) στη Λέσβο,

καθώς συμπληρώνονται τρεις μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια.

«Η Γερμανία έχει δεσμευθεί να παραλάβει 1.553 αλλοδαπούς συν άλλους 150 ασυνόδευτους ανηλίκους», αναφέρει το ρεπορτάζ της ARD. Και συνεχίζει:

«Τρεις μήνες μετά την τραγωδία στη Μόρια, 800 πρόσφυγες έχουν ήδη φτάσει στη Γερμανία και περίπου 200 έως 300 σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι τα κατάφεραν, λοιπόν. Ωστόσο, σχεδόν 20.000 άνθρωποι παραμένουν και σήμερα σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά. Από αυτούς, 7.300 βρίσκονται στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο.


Στη σύντομη ομιλία του, ο υπουργός κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τη Γερμανία που έχει παραλάβει τους περισσότερους πρόσφυγες.

”Θέλω να ευχαριστήσω με αυτήν την ευκαιρία την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γερμανία, με την οποία έχουμε μία υποδειγματική συνεργασία στο θέμα των μετεγκαταστάσεων, αλλά και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, γιατί μπορούμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας, να οργανώνουμε αυτές τις πτήσεις μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης”, επισημαίνει ο υπουργός. Λίγοι έχουν μεταφερθεί στη Γαλλία, στη Φινλανδία και άλλες χώρες. Αλλά τρεις στις τέσσερις πτήσεις με πρόσφυγες που αναχωρούν από την Ελλάδα έχουν ως προορισμό τη Γερμανία.

«Δεν μπορούμε να διαλέγουμε ανθρώπους»

«”Είναι όμως αυτή η λύση στο προσφυγικό; Προφανώς όχι”, επισημαίνει ο Αντρέα Κοντέντα, νομικός και συνεργάτης των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

”Φυσικά είναι μία εξαιρετική λύση για εκείνους που έχουν επιλεγεί, αλλά έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα”, λέει. ”Δεν μπορούμε να διαλέγουμε ανθρώπους, όπως διαλέγουμε τα φρούτα που μας αρέσουν στο δέντρο και τα κόβουμε. Οι συνθήκες είναι απελπιστικές και αυτό οφείλεται στο νομικό και πολιτικό πλαίσιο που εφαρμόζεται με ευθύνη της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ”.

Ένας Αφγανός λέει ότι κάνει υπομονή, γιατί ”ελπίζουμε να πάμε γρήγορα στην ενδοχώρα, να βρούμε δουλειά”, όπως λέει.

Τους τελευταίους μήνες, σημειώνει το γερμανικό μέσο, οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου στην Ελλάδα ολοκληρώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αλλά τότε ανακύπτουν καινούρια προβλήματα: Πού θα βρουν δουλειά όλοι αυτοί οι αλλοδαποί;

Όπως λέει ο Αντρέα Κοντέντα ”υπήρχαν οικογένειες από τη Μόρια που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και τώρα είναι απλώς άστεγοι.

Όλοι οι καταυλισμοί γύρω από την Αθήνα έχουν γεμίσει. Στήθηκαν σκηνές ανάμεσα στα κοντέινερ, όπως στα νησιά. Είναι σαν να έχεις μεταφέρει τη Μόρια στην ενδοχώρα, αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή”

(Από DW)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί